Криза.

„Стандарт":

Игра на нерви за керосина

Игра на нерви за керосина заформиха кабинетът и "Лукойл". 1800 тона от задължителните запаси на държавата да се насочат спешно към морските летища, реши правителството в петък. Как ще се случи това обаче, след като митницата забрани и един литър гориво да излиза от рафинерията на "Лукойл", докато компанията не сложи измервателни уреди в склада на компанията? Единственият вариант за нефтения гигант е да плати акциза на керосина предварително и после той да бъде изваден. Дали компанията е готова на този ход, още не е ясно. От "Лукойл" заявиха официално вчера, че "всички количества, които са възложени за съхраняване и опазване, са в наличност и дружеството незабавно пристъпва към подготовка и провеждане на всички предвидени от закона процедури, за да стигне горивото максимално бързо до българските летища". Проблемът обаче идва от забраната на митницата горива да излизат от рафинерията.


Белене".

„24 Часа":

Утре ясно дали ще ни съдят за "Белене"

В понеделник изтича срокът, който сме дали на руската "Атомстройекспорт" да изтегли иска си срещу НЕК от арбитражния съд в Париж, каза днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Преди дни стана ясно, че руската страна ще ни съди за 58 млн. евро заради неплатени разходи по оборудване за централата. Ако не стопира процедурата, България щяла да заведе контраиск за 61 млн. евро.


Алексей Петров.

„Новинар":

Алексей Петров: Очаквайте дълбока оран наесен

"Очаквайте дълбока оран наесен. Гарантирам!" Това заяви бившата барета Алексей Петров, който е един от кандидатите за президент. Двамата заедно с бившата герберка Душана Здравкова представиха Харта за гражданско управление. Петров подчерта, че гражданите трябва да гледат на него и на Здравкова като "инструмент за промяна на модела на управление". В хартата са залегнали общо седем принципа, като за всеки един от тях ще бъдат създадени отделни документи.

 

Цени.

„Труд":

Захар и олио неприлично надуха цените си

С 36 процента е поскъпнало на едро олиото за една година, с 51 на сто - брашното, със 72% - захарта. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за юли 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година.
Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 25-30 процента, а на месните произведения - с 3-9 на сто. С около 15% по-скъпи са станали за една година основни хранителни продукти като ориз, леща, яйца и пилешко месо.

 

Отиде си Бинка Желязкова.

„Новинар":

Почина Бинка Желязкова

На 88 години след продължителна борба с болестта на Алцхаймер почина големият творец Бинка Желязкова, първата жена-кинорежисьор у нас. Тя ни остави седем игрални и два документални филма, повечето по сценарии на нейния съпруг - големият български драматург Христо Ганев.
Филмите на Желязкова имат нелека съдба по времето на комунизма, а четири от тях са излъчени години след създаването им. Въпреки това любителите на киното ще запомнят режисьорката с ленти като "А бяхме млади", "Старите обувки", "Привързаният балон", "Басейнът", "Голямото нощно къпане", "Нощем по покривите".

 

Времето.

„24 Часа":

Утре - краткотрайни валежи и гръмотевици

През нощта от запад-югозапад облачността бързо ще се увеличи и на места в Югозападна България ще превали и прегърми, е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Утре по-значителна купеста облачност, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици ще има в югозападната половина от страната. Над останалите райони ще е предимно слънчево. Максималните температури ще бъдат 26° - 31°, в София - 26°.
На Черноморието ще е слънчево с максимални температури на въздуха 29° - 32°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.