24 часа"

Има ли влиятелни родители убиецът на Георги

Hиска резолюция на камерите, липса на очевидци, инцидентност на нападението и непознат и за приятелите на жертвата младеж, издирван като свидетел или съпричастен към престъплението. Това са само част от факторите, които забавят разкриването на убийството на Георги Игнатов. Това твърди криминалист с богат опит, който макар и да не е пряко ангажиран със случая, е разследвал десетки подобни битови инциденти в голям областен град, пише „24 часа".

„Труд"

Вдигат екотаксата за стари автомобили

Продуктовата такса, която се заплаща при закупуване на автомобил, популярна като „екотакса", ще се промени. Това предвиждат промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда", организиран от „Труд", „24 часа" и КРИБ.

„Стандарт"

Радев ще запуши пробойните, за да не се случи второ КТБ

Кои са предизвикателствата пред новия управител на БНБ? Ще успее ли Димитър Радев да влезе в сроковете на своята програма за Централната банка и ще получили подкрепата от парламента за одобрението на новите подуправители на БНБ? Тези и още въпроси поставихме пред икономиста от ГЕРБ Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в 43-тото Народно събрание.

Новият шеф на БНБ е достатъчно твърд професионалист, казва Менда Стоянова

- Госпожо Стоянова, какви са очакванията ви от новия управител на БНБ Димитър Радев?

- Лично аз имах възможност да контактувам доста пъти с г-н Радев през тези седмици и моето лично впечатление за него е наистина за един изключителен професионалист. Човек, който е достатъчно твърд, за да отстоява позициите си, човек, който ще въздигне професионализма в БНБ в култ. Не на последно място бих подчертала, че Димитър Радев е управителят, който смятам, че в името на това да върне доверието в банката ще работи денонощно. Така че мисля, че не сме сбъркали с този избор. И ще се случат онези цели, които той си формулира пред нас в програмата си

„Монитор"

„Инженер Ганев" виновен за асфалта на вълни

Неуки строители са в основата на дефектите по новоизградени шосета в страната, твърдят експерти от бранша.

Според шефа на агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров най-честата причина за появата на неравности по новия асфалт е некадърността на строителите. „Има и случаи като този наскоро на бул. „Цариградско шосе" в София, когато електрониката на техниката полудява. И, ако това не се забележи от водача на машината за полагане на асфалта той става на вълнички", смята той. По думите му причина за нагъването на старите настилки пък е влаганият битум. Проблемът се решавал с използването на полимер-модифициран, който прави пътищата устойчиви на високи температури и те не се размекват.

„Сега"

Кабинетът започва тотална подмяна на държавната администрация

Управляващата коалиция поема курс към поредната чистка в държавната администрация. Министерствата ще прекратят договорите на всички ръководни кадри, наети на непълно работно време. Наети без конкурс по заместване чиновници няма да могат да бъдат преназначавани на друга длъжност и ще загубят работата си след връщането на титулярите. В администрацията ще се освободят нови работни места и от служители, заемащи втора незаета длъжност по съвместителство. Управляващите обещават честни конкурси за запълване на тези и други длъжности, но едва през 2017 г. Това предвижда проект за промени в Закона за държавния служител, с който "Сега" разполага.

. „Дума"

Конституционният съд решава за дълга

Конституционният съд (КС) реши вчера, че допуска за разглеждане по същество искането на 48 народни представители за установяване противоконституционност на Закона за ратифициране на подписаните на 6 февруари договори между България и четири чужди банки за емитиране на нов дълг от 8 млрд. евро (16 млрд. лева).

В края на юни депутатите от БСП, осем техни колеги от АБВ и независимият Велизар Енчев сезираха КС за новия дълг, взет от правителството на Бойко Борисов.

Съдът изисква от министъра на финансите писмена справка дали България е емитирала облигации по сключените договори с четирите банки, както и какви суми е получила и предстои да получи по него държавата.

„Капитал дейли "

БНБ: Нов гуверньор, стар екип

Очаквано финансистът Димитър Радев бе избран за управител на Българската народна банка (БНБ) в конкурс с още трима кандидати. Номинацията му, издигната от ГЕРБ, бе подкрепена и от депутати от ДПС, Реформаторския блок, "Български демократичен център" и АБВ. Шестгодишният мандат на новия гуверньор започва да тече от 15 юли, а предложеният от него екип е съставен изцяло от сегашни кадри на БНБ. Управление "Банков надзор" ще бъде поверено на Димитър Костов, който в момента е ръководител на управление "Банково". То пък ще се поеме от главният юрист на институцията Нина Стоянова. Отговорникът за валутния борд Калин Христов, чийто мандат изтича през октомври, ще запази позицията си като ръководител на управление "Емисионно". Това ще е разпределението, ако депутатите гласуват предложените имена.

Така, като не се допуска нито едно ново външно за БНБ лице, остава въпросът как Радев ще успее да защити номинациите си предвид призивите за поемане на морална отговорност за фалита на КТБ, за която депутати официално констатираха, че е източвана и я нарекоха пирамида, а надзорът е бил "безотговорен". Те бяха отправени най-силно към досегашния гуверньор Иван Искров, който след 12 години на поста и една година призиви за оставката беше освободен предсрочно. Реално обаче аргументът, че той е знаел за нередностите в банката (за които имаше и медийни публикации) и не е реагирал, важи и за останалите членове на управителния съвет.

„Преса"

Реформаторите заплашиха с бойкот пенсионната реформа

Реформаторският блок и министрите на финансите и труда и социалната политика Владислав Горанов и Ивайло Калфин не са постигнали съгласие по спорните текстове от пенсионната реформа, предложена от социалното министерство.

Това съобщи съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев след среща с Горанов и Калфин в парламента, предаде БГНЕС.

"Обсъждахме предложения на Реформаторския блок между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване (КСО), като за съжаление на този етап изходът от разговора не беше положителен. Размиваме се в позициите си", сподели след срещата Радан Кънев.

Реформаторският блок настоява правото на избор между частен пенсионен фонд и Държавното обществено осигуряване (ДОО) да важи само за родените между 1960 и 1970 година, а не за всички български граждани родени след 1960 година, както предвижда законопроектът на социалното министерство.

„Новинар"

Спасителите искат плажна полиция

Спасителите по морето настояват да се създаде плажна полиция.

Причината е, че туристите масово не спазват сигнализацията от постовете, влизат пияни в морето и дори налитат на бой на плажните гардове.

"Създаването на морска полиция би било добро решение, но за да се осъществи, трябва да се изготви наредба, както и въпросът да се обсъди с МВР", обясниха пред "Новинар" от Съюза на българските спасители.

Оттам допълниха, че сред най-фрапиращите случаи тази година е било нападението на група роми над плажен спасител.

И тази година най-честите провинения на летовниците са влизане с надуваеми дюшеци в морето при силен вятър. Много са случаите и на почерпени смелчаци, които отиват да плуват навътре във водата, което е изключително опасно.

Спасители допълниха, че често има и деца оставени без надзор от родители на плажа и на брега, което също създава предпоставки за инциденти.