Вестниците в петък информират за поевтиняването на горивата на рафинерията "Лукойл Нефтохим", след като беше регистриран спад на котировките на петрола на световните пазари.

„Със 7 стотинки поевтиняват горивата, след като "Лукойл България" свали цените на едро с близо 3%. Така по бензиностанциите на компанията от днес се очаква масовият бензин А-95 да се продава за 2,40 лв. Толкова ще струва и дизелът.

Намалението на цените идва след чувствителния спад в котировките на петрола, които паднаха до 106 долара заради опасенията от нова рецесия в САЩ и свиването на търсенето." - пише в. „24 часа".

„Това е второто намаление, което прави "Лукойл", след като митниците отнеха лиценза на бургаската рафинерия за данъчен склад. Първото поевтиняване бе на 3 август, ден след като Софийският административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедта за отнемането на лиценза. С това на практика "Нефтохим" бе пуснат да работи." - напомня всекидневникът.

„След като няколко дни „Лукойл Нефтохим" и пристанище „Росенец" бяха с отнет лиценз за работа като данъчни складове, се появиха опасения от рязък скок на цените на горивата. След като съдът „временно върна лицензите им", последва спад в цените на бензина, дизела и газьола на 3 август." - коментира по същата тема в. „Стандарт".

В. „Дневник" продължава темата като цитира изказване на шефа на митниците Ваньо Танов, който се съмнява, че до края на годината "Лукойл Нефтохим" ще монтира необходимите измервателни уреди, заради чиято липса беше отнет лицендът на рафинерията.

"До края на годината не съм оптимист, че те ще поставят всички измервателни уреди, защото не е само въпросът до измервателните уреди, трябва да има измервателни уреди, тези измервателни уреди трябва да предават данни, автоматизирано, към Агенция "Митници" и трябва да подават данни и към тяхната счетоводна отчетност, до която Агенция "Митници" трябва да има възможност да влиза и да извършва съответните проверки." -  продължава цитатът от изказването на Танов..

„След отнемането на лиценза компанията трябваше да спре производство, но това така и не се случи напълно, защото дружеството обжалва пред съда." - припомня „Дневник".

„Митничар №1 вчера обясни, че присъствието на митничари в рафинерията не може да замени електронните уреди. "Ние това го правим (митничари на място следят движението на горивата - бел. ред.), така да се каже, с жива сила. Но тъй като няма измерване, регистрираме това, което е по документи. Но дали отговаря на реалните количества, е съвсем друг въпрос", заяви Танов. Вчера той прогнозира, че делото, заведено от "ЛУКойл" срещу митниците заради отнетите лицензи, ще се точи много време. "Готов съм да се хвана на бас, че делото няма да приключи по-рано от една година", обзаложи се той пред БНТ." - пише в. „Сега" на първата си страница.

В. „Стандарт" акцентира върху очакването на Ваньо Танов съдът да подкрепи решението на агенция "Митници" за отнемане на лиценза на "Лукойл".

"След като не са изпълнени изискванията, няма как който и да е съд да постанови нещо друго." - цитира вестникът изявление на Танов.

„Труд" допълва темата с разкрития на „Уикилийкс", според които България обмисля алтернативна рафинерия

„Прозрачност, елиминиране на посредниците, разнообразяване на енергийните източници, развиване на възобновяемите източници на енергия и енергийната ефективност - това са четирите послания на САЩ към България в разгара на газовата криза през зимата на 2009 г. Те са прецизирани от посланик Макълдауни в поверителна грама, изпратена до Държавния департамент и озаглавена "България се самоизмъква от енергийната дупка" . Тя бе публикувана от „Уикилийкс" и българския сайт „Биволъ".

От грамата става ясно, че посланикът е обсъждал тези теми с български официални лица. В опциите за диверсификация е включено изграждането на втора, средна по размери рафинерия, която да конкурира "Лукойл" и на второ газово хранилище. Американците са предложили техническа помощ и включване на американски фирми в проекта." - пише всекидневникът.

„Уикилийкс" вече разкри, че руската енергийна политика спрямо България и други страни се свежда до груб шантаж и заплахи за спиране на енергийните доставки." - се казва още в статията.

В. „Дневник" от своя страна продължава енергийната тема с публикация за предложението на руската компания "Атомстройекспорт" (дъщерно дружество на държавната "Росатом") да бъде удължено споразумението за строителство на АЕЦ "Белене" до края на годината чрез подписване на анекс 14

"Атомстройекспорт" е внесла в българската Национална електрическа компания (НЕК) предложението си и чака отговор. Потърсени за коментар от НЕК не бяха открити. Срокът, който руснаците са дали на България за отговор, е 15 август." - се казва в статията.

„РИА "Новости" цитира и писмо на изпълнителния директор на НЕК Михаил Андонов до "Атомстройекспорт". Според него шефът на българското дружество е получил предложението за анекс 14 и предстои то да бъде разгледано от ръководството на компанията и от избрания финансов консултант HSBC. Междувременно се очаква консултантът да излезе и с доклад до края на септември при какви случаи проектът "Белене" ще е изгоден за България." - пише още „Дневник".

„Според информация в руските медии "Атомстройекспорт" е съобщила, че би се отказала от иска си срещу България, в случай, че строителството на централата продължи. От Националната електрическа компания отричат да водят каквито и да е подобни преговори с руснаците." - отбелязва всекидневникът.

В. „Сега" извежда на първата си страница и друга широко отразявана тема - строителството на магистралите.

„България нарушава важна евродиректива за безопасността на транспортната инфраструктура и може да бъде глобена за това от Европейската комисия. От 19 декември 2010 г. страната ни е длъжна да одитира за безопасност всички проекти за нова инфраструктура, които са част от трансевропейската транспортна мрежа. Това обаче не се случва." - се казва в публикация по темата.

„Поне три нови конкурса са обявени в нарушение на директивата, показа проверка на "Сега" по откритата наказателна процедура срещу България заради нарушаването на евродирективата. България и още 10 страни от ЕС получиха на 19 май последно предупреждение - мотивирано становище за неприлагане на европравилата и срок от 2 месеца да отговорят какви мерки са предприели." - напомня всекидневникът.

В. „Труд" помества сред топновините си информация за забраната на ЦИК партиите да получават анонимни дарения за изборите.

„Забраняват се анонимните дарения под каквато и да е форма за предизборните кампании на кандидатите за предстоящите местни и президентски избори. Това е официалното решение на Централната избирателна комисия, обявено от нейния говорител Ралица Негенцова.

Забраната обхваща юридически лица, еднолични търговци, чуждестранни правителства и неправителствени организации, както и чуждестранни физически лица, с изключение на граждани на Европейския съюз, които имат избирателни права.

Даренията от физически лица не могат да надхвърлят 10 000 лева на година." - пише всекидневникът.

В. „24 часа" помества статия за съдебно дело срещу четирима лекари, заради медицинска грешка, довела до смъртта на 4-годишно дете:

„Прокуратурата обвини 4-ма софийски лекари - отстранения от работа д-р Михаил Маджунов и трима негови колеги от ИСУЛ, за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която почина след операция на сливиците на 23 декември м.г.

Сърцето на детето спряло, след като загубило много кръв, калиевите йони в нея рязко намалели. По-рано то дни наред гълтало и повръщало собствената си кръв."

„Делото първо се водеше срещу неизвестен извършител, но след разпити на всички доктори и 3 експертизи следователите стигнали до извода, че има грешки и пропуски." - напомня всекидневникът.