Волен вилня в редакция, пише в. „Стандарт"

Развилнял се атакаджия пък заявил, че всички журналисти от "168 часа" ще бъдат "оправени без съд и присъда", а трети обещал лично да накаже манипулаторите от седмичника. Партийците на Волен претърсили стая по стая редакцията в издирване на журналиста, отразяващ дейността на "Атака". Те открито се заканвали да се саморазправят с "проститутките и хомосексуалистите", които работят във вестника.

"Да излезе журналистът, който пише за нас. Всяка стая ли да претърсваме, за да го изкараме на светло", нахъсвал своите фенове Волен Сидеров. След около час атакаджиите се уморили да сипят обиди и се изнесли след намеса на служители от охраната. На излизане членовете на наказателния отряд обещали, че отново ще се върнат и ще накажат всички "мафиоти", "ченгета" и "продажници" във вестника. Веднага след изнасянето на групата в редакцията пристигнали цивилни и униформени полицаи. Те разпитали журналистите, които написали жалба за нападението. По случая е заведено дознание.

Волен щурмува "24 часа" и "168 часа", отбелязва и в. „Труд"

Волен Сидеров атакува вчера редакциите на вестниците "24 часа" и "168 часа". След като митингували по коридорите и из кабинетите на журналистите близо час, той и сподвижниците му били изведени от охраната на "Вестникарска група България". Едва след това пристигнала полиция.

Повод за яростта на "Атака" бе публикация в двата вестника, че ДПС финансирало с 1,6 млн. лв. националистите.

Лидерът на "Атака" нахлул хулигански в Полиграфическия комбинат в 13,30 ч. Придружавали го депутатите от "Атака" Павел Шопов, Димитър Стоянов, Георги Георгиев. Те заплашили главния редактор на "168 часа" Николай Пенчев: "Ще те направим на дреб. Знаем къде живееш."

"Атака" ни нападна!, описва екшънът и в."24 часа"

Група организирани лица, предвождани от лидера на партия "Атака" Волен Сидеров и депутати от парламентарната му група, нахлуха вчера в редакциите на "24 часа" и "168 часа".

Около 13, 40 часа Сидеров и още около 100 души се качиха на четвъртия етаж на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47 в столицата. След като избутаха охраната, която направи опит да не ги допусне, те влязоха в кабинета на главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева. Поводът за нахлуването бе връчването на писмо от Сидеров.

Като се убеди, че Гочева отсъства, Сидеров заяви: "Сега да видим какво прави другият тарикат", и организираната група се премести в отсрещния край на коридора, където е редакцията на в. "168 часа", и атакува кабинета на главния редактор на вестника Николай Пенчев. С обидни възгласи и заплахи хората от "Атака" отваряха всички врати и търсеха автора на публикацията "1,6 млн. лева дало ДПС на "Атака", за да се саморазправят с него.

Костов и Симеон без евродепутати, прогнозира в. „Монитор"

НДСВ и ДСБ най-вероятно ще останат без евродепутати. Причина за това е "невинен" текст в Закона за избор на представители в Европейския парламент, предложен от човека на ДПС Христо Бисеров.

На заседание на правната комисия Бисеров се застъпва за равни условия за независимите и партийните кандидати. Това означава, че политическите формации, които не са преминали националната избирателна квота не участват в преразпределението на гласовете. За евровота тази квота е 1/18 или 5,56 % от действителните гласове. Предложението на Бисеров е прието без възражения от колегите му в правната комисия, а след това е гласувано и в пленарна зала. Според парламентаристи повечето от депутатите не са разбрали какво точно приемат.Депутати коментираха вчера, че този начин ДПС отмъщава на коалиционния си партньор НДСВ за орязването на гласовете от Турция. Миналата седмица жълтите единодушно гласуваха т.нар. принцип за отседналост. Той гласи, че право на участие в евровота имат само граждани, които са живели постоянно в България или друга страна членка на ЕС най-малко през последните три месеца. Според социологически проучвания жълтата партия няма да може да събере 5,56 от действителните гласове, макар че ще бъде близко до този резултат. Ако депутатите не бяха гласували равни условия за независимите и партийните кандидати НДСВ би имало шансове да вкара един евродепутат след преразпределяне на остатъка от гласове. Същият проблем стои и пред формацията на Иван Костов.

Според зам.-председателя на ЦИК Михаил Константинов най-вероятно е СДС да вкара един депутат в Европейския парламент. Шансовете на ДПС и "Атака" са изравнени. Двете партии ще изпратят по трима свои в Брюксел. ГЕРБ може да спечели 3-4 мандата, а БСП 6 или 7. Константинов прогнозира ожесточена битка между партиите с най-силна електорална подкрепа - тази на Сергей Станишев и на Бойко Борисов за преразпределяне на един-два мандата.

В момента в ГЕРБ прослушват кандидатите си за евродепутати. Членът на предизборния щаб на партията Мария Капон твърди, че препитването е сложно, по много теми и че изисква компетентност и интелигентност. Вече през еврокастинга са минали над 20 кандидати. Конкурсът ще бъде в три кръга.

В четвъртък от "Позитано" 20 се похвалиха, че социалисти от цялата страна напират да се запишат в че4рвената евролиста. Вече били номинирани над 200 души. Голям наплив е при нас, не крият от централита. И признават, че мераклиите за Брюксел били привлечени най-вече от заплатите и престижа.

Листите с еврономинациите на БСП ще бъдат готови до края на февруари. След това изпълнителното бюро ще отсее най-подходящите, които Висшия съвет на партията ще гласува.

 

Сейф в Австрия издава кой е плащал на ексшефа на парното, пише в. „Сега"

Бившият шеф на "Топлофикация" - София Валентин Димитров е имал общо 4 млн. евро в Австрия. Освен обявената вече сметка с 1.64 млн. евро той е държал там и депозит на фирмата си "Про марк". Така с парите, открити в България, спестяванията му набъбват на близо 12 млн. лв. В Австрия е открит и сейф на името на Димитров, в който имало документи с почерка му. В тях той описвал кой за какво му е превеждал пари.

"Има доста интересни преводи в австрийските му сметки", обяви вчера следователят Иван Тороманов пред БНР. Той ръководи екипа, който разследва аферата "Топлофикация". Парите са превеждани от бизнес партньори на Димитров, с които отношения е имала и майка му Цеца Димитрова. Тя заедно с адвоката Гроздан Добрев също е обвиняема по делото за пране на пари.

Следователят обясни още, че един от преводите по сметката на Димитров за около 500 000 евро съвпада с момента, когато майка му продава дяловете си в една фирма. Димитрова ги продала по номинал - за 2500 лв., въпреки че дружеството притежавало много по-големи авоари и имущество - поне за около 600 000 евро. Тороманов нарече това пране на пари. Той отказа да назове имена на фирми и бизнесмени, за да не ги предупреждава. Случаят, за който разказва Тороманов, се припокрива фактологично с продажбата на дела на Димитрова в "Банско пропърти 2". Там тя беше съдружник с бизнесмена Красимир Георгиев, собственик на "Фронтиер". Той нашумя покрай връзките си с министъра на икономиката Румен Овчаров.

"Парите в австрийската банка са от стария бизнес на Димитров, преди да стане шеф на столичната "Топлофикация", обяви вчера пред "Труд" адвокатът му Венци Димитров. Той посочва, че подзащитният му е бил изключителен представител на "Найки" и "Хед" от 1991 г. до 1994 г. Адвокатът твърди, че доказателство за мениджърските качества на Димитров бил фактът, че още през 1991 г. той представил банкова гаранция за 1 милион долара, за да стане представител на двете фирми. Докато бе шеф на "Топлофикация", Валентин Димитров твърдеше, че въпросният 1 милион долара му е бил даден назаем от приятели от Германия.

Адвокатът твърди, че не всички пари в австрийските сметки са на Димитров. Там имало и средства, предоставени от други хора, които нямали отношение към българския политически и бизнес елит. Според адвоката сметките в Австрия били публично известни.

Следователят Тороманов нарече тези твърдения "наглост" и "безпомощност" от страна на Валентин Димитров, който е в ареста от юли м.г., но отказва да даде обяснения по делото.

"Може би сметките са били публични само за него и неговите бизнес партньори. Той не ги е обявил в БНБ, където се декларират сметките на български граждани в чужбина, за да станат публични и за българските власти", обясни и главният прокурор Борис Велчев. Обвинител № 1 бе категоричен, че данъчните декларации на Димитров показват, че той е имал "скромни доходи през годините". Затова твърденията му, че парите в Австрия са част от предишния му бизнес, са трудно доказуеми. Пропорцията между доходите и откритите в сметките му пари не подкрепяла тезата, че са изкарани с честен труд. "Тя е толкова чудовищна, че не бих искал да я коментирам", каза Велчев пред Нова телевизия.

Следователят Тороманов разкри още, че от делото за пране на пари са отделени поредните материали, които ще бъдат присъединени към другото дело - за присвояване от "Топлофикация". Ставало дума за 32 фирми, които извършвали фиктивни доставки. Чрез тях от дружеството били източени над 10 млн. лв. Разпитите обаче тепърва започвали и до месец-два щяло да има нови обвиняеми.

В момента за подобна схема за източване на "Топлофикация" в ареста са четирима души - бившият вече изпълнителен директор на фирмата Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, бившият началник на отдел „Материално-техническо осигуряване" в дружеството Лина Абланска и собственичката на фирма „Шибър" Мая Стоилова. Те са обвинени за присвояване на 1.5 млн. лв

 

Списък с публични личности открит в сейф на Топлото, продължава аферата в. „Монитор"

Имена на публични личности излизат по делото срещу Валентин Димитров. Това съобщи следователят по делото Иван Тороманов пред БНР вчера. Той отказа да съобщи дали става въпрос за политици или бизнесмени. Според източници на "Монитор" обаче има и от двете групи. Имената са били в списък, правен от Димитров и открит в сейф в Австрия. Той е бил отворен преди два дни, с разрешение на местните власти.

По случая с "Топлофикация" ще има нови обвиняеми, категоричен бе следователят.

Премахната е и банковата тайна по отношение на сметките на Димитров в Австрия. Така властите са открили, че всъщност Топлото има "спестени" и изнесени зад граница още близо 2 млн. евро. Така общата открита сума на негово име само във Виена до момента набъбва до близо 4 млн. евро или 8 млн. лв. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов пред "Монитор".

Открити са и огромен брой нови документи, от които разследващите са установили, че има още една схема, по която столичната "Топлофикация" е била източвана през годините. Част от документите са фалшиви - с вписани в тях неверни данни. Чрез тях обаче са били правени фиктивни доставки за "Топлофикация" през 32 фирми. Така от дружеството са източени още около 10,5 млн. лв.

Димитров е много уплашен от това, което се случва по делото, казаха пък източници на "Монитор". Според тях опасенията му, че ще бъде ликвидиран в ареста, тъй като може да съобщи на властите изключително важна информация за финансиране на високопоставени лица у нас, са стигнали до истерия. Ужасът е заразил и приемника му на поста Георги Рогачев, който твърдеше, че няма нищо общо с източването. Според източници на "Монитор" в новите фиктивни документи, дошли от Австрия носят подписи и на Димитров, и на Рогачев.

Не е вярно, отсече обаче адвокатът на Димитров Марин Марковски пред "Монитор" вчера. Той отрече и за парите, и за документите, и за уплахата на Димитров. По думите му го видял преди няколко дни в ареста и бил "във великолепно състояние на духа".

Нека говорят, в съда ще се види дали има доказателства, каза още Марковски. Прокурор Джамбазов пък съобщи, че новите материали по делото са събрани в 17 тома.

До момента по елементарни изчисления, откритите пари на Валентин Димитров у нас и в чужбина гонят 15 млн. лв. Според разследващи обаче той е "скатал" поне още толкова. Чакат се справки за негови банкови сметки и от други държави.

 

Човекът на ДПС в комисията за досиетата с фалшива диплома?, е основната тема за в. „Новинар"

Кандидатът на ДПС за комисията по досиетата - 27-годишният Орхан Исмаилов, вероятно притежава фалшива диплома по право. Това съобщиха пред "Новинар" членове на парламентарната вътрешна комисия. В сряда депутатите изслушали Исмаилов като кандидат-член за разсекретяването на архивите на бившата Държавна сигурност. Съмненията се подхранили от обясненията му, че е магистър по право във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", но се е дипломирал за четири години. Юристите се дипломират за пет години и една година трябва да специализират.

"Не стига, че на 24 години е станал зам.-шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията, ами ще ми кандидатства за комисията по досиетата с фалшива диплома", ядосват се избраниците. Самият Исмаилов коментира, че е "взел на заем" дипломата, без да уточни какво има предвид. Има си компетентни органи, които могат да проверят достоверността на дипломата ми, заяви още той. Кандидатът на ДПС дори предложи да донесе документа, за да го видят всички депутати. Исмаилов е и зам.-шеф на ДКСИ.

"Разберете ме чисто човешки - не искам да коментирам нищо, свързано с Орхан Исмаилов, защото ние сме колеги", заяви пред "Новинар" шефката на ДКСИ Цвета Маркова. Тя уточни единствено, че Исмаилов не е бил дипломиран юрист при назначаването му като нейн зам.-шеф. Маркова отказа да коментира и факта, че кандидатът на ДПС е на такава висока позиция в държавната администрация от 24-годишна възраст.

"Откъде бих могъл аз да знам на кого дипломата е истинска и на кого е фалшива? Има си университети. Там може да се провери", заяви Камен Костадинов от ДПС. Познавам Орхан Исмаилов достатъчно добре, за да се интересувам от дипломите му, допълни депутатът. Според него става въпрос за инсинуация. "Доколкото познавам човека, знам, че той не може да си позволи такива неща", аргументира се Костадинов. Биографията на нашия кандидат е достатъчно показателна за неговите качества, категоричен е народният представител. Той допълни, че Исмаилов защитава докторантура в Академията на МВР.

Ректорът на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" проф. Иван Иванов предположи, че дипломата е от бившия център в София. Той допълни, че не може да говори в конкретика, без да е запознат с подробности около следването на кандидата на ДПС. Проф. Иванов подчерта, че Орхан Исмаилов е имал диплома за висше образование, когато е започнал следването си по право, и затова може да е завършил в съкратени срокове.

 

България - топ дестинация за културен туризъм, отбелязва в."Монитор"

България се превръща в най-значимата дестинация за културен туризъм в Европа. Огромната заслуга за това е на открития от проф. Николай Овчаров, древен култов център- Перперикон.

Министерският съвет вече е одобрил финансирането на проект, на стойност 3 150 000 евро, съобщи на брифинг вчера археологът. Така светилището ще се сдобие с всичко необходимо, за да стане леснодостъпно за тълпите туристи от страната и чужбина. Планът предвижда изграждането на съвременни пътища, канализация и музейна сграда, за експонатите намерени в Перперикон. Това каза пред "Монитор", проф. Николай Овчаров.

Според него, направените проучвания на светилището ще разбулят мистерията около т. нар. "тъмни времена"- хилядолетията между късната бронзова и желязната епохи. Досега на Балканите не е бил откриван културен пласт, който да осветли учените за случвалото се в региона през тези години.

Сред останките намерени в Перперикон има критски и гръцки паметници на културата. Открити са свидетелства обвързващи го с древен Египет и Месопотамия. Хората, които са го обитавали са познавали и астрономията.

Мащабите на свещеното селище също са впечатляващи- разположено е на площ от 12 кв. километра. За сравнение големината на Троя е само 8 декара. Това кара учените да смятат, че на територията на България е съществувал култов център без аналог в света. Впечатляващ е фактът, че Перперикон не е преустановявал съществуването си, нито за миг от петото хилядолетие пр. Хр., до периода на ранното християнство, или 5-6 в. сл. Хр. Според българския Индиана Джоунс, откритията в гигантското селище-светилище тепърва предстоят. "Досега сме разкрили едва 5 до 7 процента от него.

Проф. Николай Овчаров твърди, че в Перперикон са открити свидетелства, обвързващи култовото селище с древен Египет и Месопотамия.

Предстои още много, много работа", съобщи археологът.

Според доц. Красимир Лещаков, от екипа на проф. Овчаров, освен култова зона, градът е бил икономически и индустриален център. Северната му част, през късната бронзова епоха, е била металургичен център.

Според археолозите Перперикон е средище, което е контролирало богатствата на целия регион. За това говори и близостта му с древните златни мини до село Стремци, намиращи се само на 5 км от него. Учените смятат, че наличието на благородния метал в района може да се смята за причина за възникването му.

 

 

Словашкият премиер се извини за гаф с медиците ни, пише в. „Сега"

Словашкият премиер Роберт Фицо, който направи гаф с изказването си, че българските медици в Либия са "престъпници", вчера официално се извини на премиера Станишев. Фицо обясни, че позицията на ЕС по случая остава единна и че страната му ще настоява за бърз процес и хуманно отношение към петте медсестри. Преди това нашият посланик в Братислава Огнян Гърков е реагирал със среща в словашкото външно министерство.

Скандалът се разгоря след информации, че при посещението си в Либия Фицо е предал писмо на лидера Муамар Кадафи с послание от словашкия президент. В изявление пред словашкото национално радио веднага след това Фицо обяснил, че в писмото се обсъждало както положението на жертвите на заразените с вируса на СПИН, така и каузата на "престъпниците", изправени пред либийския съд. Словакия обеща да поеме лечението на заразени със СПИН либийски деца.

В телефонния разговор със Сергей Станишев Фицо обяснил, че недоразумението е заради нееднозначността на използваната от него дума. Той обаче не отрекъл, че е произнесъл думата "pachatelky". "Първото й значение е престъпник, злосторник и злодей", обясни Веселин Паунов, кореспондент на БТА, който владее чешки и словашки.

Два дни словашките медии коментирали защо техният премиер е използвал точно тази дума. Самият Фицо се оправдал, че в съдебната практика тя има друго значение - на обвиняем. В словашкия в. "Сме" обаче юристът Юрай Колесар от братиславския университет "Ян Коменски" го оборва, като обяснява, че точно в съдебната практика думата означава човек с присъда за тежко престъпление.

От нашето Външно обясниха, че приемат извинението. "Бих се изненадал, ако думите на Роберт Фицо са истина", коментира и министър Ивайло Калфин. Той съобщи, че точният текст на казаното от словашкия премиер е поискан по дипломатически път. Няколко часа по-късно от посолството ни в Братислава и от МВнР единодушно обясниха, че случаят е приключен след позвъняването на премиера.

Президентът Георги Първанов също изрази удовлетворение от изясняването на случая.

---

В ХОД

На предстоящия разпит на медсестрите в Триполи в неделя отново ще присъства адвокат Хари Хараламбиев, съобщи вчера координаторът на защитата ни Траян Марковски. Целта е България да има автентична информация какво точно се е случило в залата. Сестрите са поискали преводач, защото на миналото заседание не са разбрали нищо от разговора между съдията и адвокат Бизанти, както и от обясненията на мъчителя Джума Мишри. Марковски очаква Върховният съд да насрочи делото до два месеца.

 

България сама спря 5 авиокомпании за ЕС, отбелязва в. „Сега"

Българското правителство само оттегли временно лицензите на 5 български авиокомпании за товарни превози, съобщи вчера транспортният министър Петър Мутафчиев. Това са "Ер София", "Вега Еърлайнс", "Хели Ер", "Брайт Авиейшън Сървисис" и "Скорпион Ер". След вчерашното заседание на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) стана ясно, че решението е окончателно.
Тези авиокомпании ще имат само частичен лиценз, който ще им дава право да извършват дейност извън ЕС. Предстои след няколко месеца EASA да направи нова проверка на петте компании и ако установи, че няма напредък по отношение на безопасността, те трябва да бъдат заличени окончателно от регистъра.
От ограничението почти незасегната засега остава само "Ер София", която и без това работи в страни от Азия и Африка. Пред останалите има два изхода - да регистрират руските си самолети под чужд флаг или да ги приведат в съответствие с техническите изисквания на ЕС. Това ще струва по около 150 000 евро на самолет, посочиха експерти.

Сърбия ни навива за обща олимпиада, разкрива в. „Стандарт"

Сърбия и България обсъждат вариант да кандидатстват заедно за домакинство на Зимни олимпийски игри, гръмнаха медиите в западната ни съседка. Пресата там обаче бърка годините и вместо 2018, посочва 2010 за голямата комбина. Акция за след три години е невъзможна, защото градът домакин вече е избран и той е Ванкувър. Това означава, че имаме шансове едва за 2018-т, защото в момента върви процедурата за 2014-а. София отпадна от битката още в първия тур.

Според в. "Блиц" при посещението си в Белград в сряда президентът Георги Първанов е разговарял с лидера на партията Г 17 плюс Младжан Динкич. Българският държавен глава бил подкрепил идеята за изграждане на туристически център в Стара планина от двете страни на границата, а Динкич стигнал по-далеч и предложил обща олимпийска кандидатура. Пак според "Блиц" президентът Първанов е възложил на българския министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, в чийто ресор спада и туризмът, да започне конкретни разговори със сръбската страна за реализирането на идеята. За последен път Зимни олимпийски игри в този регион бяха организирани в Сараево през 1986 г. "Ако Сърбия и България представят обща кандидатура, това ще е първият случай, когато две балкански страни се състезават заедно за организирането на спортен форум от такъв ранг", посочва изданието. Миналата година София претърпя провал при кандидатурата си за игрите през 2014 г. За фаворит вече е сочен руският град Сочи. Президентът Владимир Путин вече разгледа някои от обектите и обеща огромни инвестиции от държавния бюджет.

 

Пълен напред!, прогнозира в. „Капитал"

Когато премиерът Сергей Станишев има да казва нещо важно, той обикновено прави една специфична гримаса - прехапва дол­ната си устна в края на всяко изречение.

 

Миналата седмица това се случваше често. Веднъж, когато говореше, че принципът на отседналостта няма да разклати управлението, и ден по-късно, когато рязко изостави оптимизма и заплаши, че е готов да съчетае изборите за евродепутати с предсрочен парламентарен вот.

 

Скандалът с гласовете на турските изселници няма да доведе до предсрочни избори, но пораз­клати и без това трудния баланс в коалицията. По всичко личи, че конфликтът ще бъде замазан при следващата среща Станишев - Сакскобургготски - Доган, но няма съмнение, че това ще е само до следващия повод - евровота, местните избори или някаква подобна "изневяра" в коалицията. Тогава всеки от партньорите отново ще претегли причините да стои в коалицията и шансовете си извън нея. И вероятно ще стигне до същия извод.

 

Изчистен от думи и емоции, казусът с принципа на отседналостта, който лишава ДПС от гласовете на изселниците в Турция, на този етап е полутеатрален

 

Удар по Доган

 

Вотът за евродепутати е важен за движението, но и "загубата" се измерва в половин от общо 18 мандата за европарламента. (При това на теория изселниците все пак ще могат да гласуват - стр. 12-13). Ако обаче принципът на отседналост истински бъде вкаран в употреба за местните избори - нещо, което НДСВ има намерение да прокара, а БСП - да не спира, тогава 50-те хиляди задгранични гласа на ДПС биха били ключови за не една община. Електоралната история познава редица случаи, в които сватбарски маси са избирали селски кметове.

 

Частичното елиминиране на изселниците в Турция е малка победа за НДСВ. В същото време, колкото и да се кичат с пагоните на коалиционната лоялност, социалистите също имат не по-малка полза от орязването на избирателите на ДПС. Всеки червен депутат, който скоро е имал среща с гласоподавателите си из страната, знае, че те могат да преглътнат НДСВ като някакво необходимо зло, но отношението към ДПС е, меко казано, негативно. Въпреки че избирателите на БСП са най-толерантни към участието на Доган във властта, все пак 66% от тях смятат, че движението не трябва да бъде допускано до нея или поне това да става ограничено само ако се налага (виж графиките).

 

Причините са колкото в начина, по който ДПС прави политика "на централно ниво", толкова и в практиките по места. Малко споменаван е фактът, че след БСП движението разполага с най-много общински съветници в страната (900 за социалистите, 700 за ДПС). "Това, което чуваме от избирателите си, е, че там, където ДПС доминира местните администрации, българите не са допускани до назначения, а предприемачите - до бизнес", разказа депутат от БСП. И прогнозира, че на много места кметските избори през есента ще се превърнат в битка "всички срещу ДПС". Дори за целта да се наложат безогледни от друга гледна точка политически коалиции.

 

Въпреки предопределения в този смисъл конфликт с коалиционните си партньори ДПС няма изгода да предизвиква правителствена криза. Както и се видя, единствената "радикална" стъпка след публичния шамар миналата сряда беше депутатите на Доган да заплашат, че ще напуснат парламента. Впоследствие това се оказа езикова грешка и се наложиха обяснения, че Лютви Местан всъщност имал предвид пленарната зала.

 

Обречени да бъдат заедно

 

Веднъж изречена на глас, вероятността за пред­срочни избори предизвика изчисления дали все пак тройната коалиция не може да стане двойна, четворна или просто партийните страсти трябва да се овладеят, докато настанат по-добри електорални времена или изникнат нови партньорства.

 

Социолозите изчисляват, че Доган може да запази парламентарната си тежест след евентуални избори, но не е задължително, че ще попадне в някаква бъдеща коалиция. И, разбира се, цялото упражнение ще е свързано с огромна загуба на време и риск от загуба на властови позиции. Математически ДПС е ненужният партньор в сегашната власт, но това не означава, че може лесно да бъде изхвърлено от правителството. Депутати твърдят, че Доган има подкрепата на част от БСП, условно групирана около втория човек в партията - вътрешния министър Румен Петков. За самия Станишев елиминирането на ДПС от коалицията надали ще е комфортно, защото правителството ще трябва да разчита само на НДСВ в парламента. А както се видя преди седмица, това винаги може да поднесе изненади.

 

Сигналите, които движението напоследък дава, са, че оттук нататък то ще става особено сетивно за предложенията на коалицията, които не са в унисон с партийните му интереси. Царските хора сякаш най-после разбраха, че ако не излязат от политическата си летаргия, скоро просто няма да ги има в нито една по-дългосрочна политическа сметка. И ако на изборите за президент НДСВ прояви лоялност към лидера си и зарови глава в пясъка, сега жълтите просто няма как да подминат нито европейския, а още по-малко местния вот. Нито пък ще пропускат да се разграничат всеки път, когато в БСП гласовете за по-социална икономическа политика надделяват. Въп­реки това НДСВ в момента няма нито една причина да е източник на криза във властта. За избори никак не изглежда във форма, а ако прекали с "изневерите" в коалицията, рискува да хвърли партньорите си в по-дълбок размисъл дали пък няма да се справят в този парламент и без царя и да допълнят мнозинството с депутати от Български народен съюз "плюс". Това би струвало скъпо на социалистите, защото ще означава да се повтори моделът от предишния парламент, когато НДСВ трябваше да се пазари с "допълващото" "Ново време" за всеки глас.

 

Всъщност, ако отнякъде може да дойде сигнал за разбутване на коалицията, това ще е от БСП. Засега обаче няма защо. Страховитата маска на Станишев, докато изговаряше думите предсрочни избори миналата седмица, по всеобщо тълкувание в партиите беше предназначена много повече за всяване на респект сред колегите му социалисти, отколкото за партньорите вън от БСП. Точно затова и прозвуча някак преувеличено за "трети лица".

 

През седмицата многократно беше направена аналогията с Централна Европа, където управляващите се сриваха веднага след присъединяването на страните им в ЕС. Тя е все още е прибързана - поне докато социолозите не сигнализират, че някоя от трите партии в коалицията би могла да се надява на по-добър резултат при едно ново раздаване на картите.

 

При все това "слабата коалиционна култура" на НДСВ може да стане повод за някоя и друга кадрова санкция, а Станишев - да отпусне малко от насъбралото се напрежение с персонални

 

Промени в кабинета

 

2007 г. е не само първата европейска година за България, която ще сблъсква евромитове и реалности, а големи групи от избирателите ще се почувстват излъгани. Тя е и втората година на правителството, в която обикновено уморените министри "ги оттеглят".

 

Средата на мандата е моментът, в който партиите от власт­та започват да мислят за следващите избори, а всеки от лидерите ще трябва да покаже, че владее ситуацията. Затова и би било напълно логично веднага след евровота Сергей Станишев да последва примера на румънците и да пристъпи към структурни или персонални промени в кабинета. Този ход вече е сериозно очакван сред депутатите на коалицията и обсъждан в партийните централи. Той ще е нагледно доказателство, че властта няма да се срути от едни промени в кабинета. Рокадите във всяко правителство са естествен процес, част управленската логика и в този смисъл тяхното забавяне е по-скоро знак, че нещо не е наред, отколкото, че всичко е спокойно. Смяната на министри би могла да бъде също и възможност за премиера да реагира на резултата от евровота, защото обикновено на подобен тип избори най-активни са антиправителствените настроения.

 

От чисто практична точка е важно кои министри ще оттегли всяка от партиите. В БСП това ще е и силен вътрешен въпрос - особено ако между жертвите се окаже много атакуваният напоследък, но все още смятан за силен в партията министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Или Станишев ще избере да преподреди приоритетите в ключови за социалистите сектори, като здравеопазването например. Възможни са и двете. Колкото до НДСВ и ДПС, смяната на някои от техните министри изглежда задължителна от репутационна гледна точка. "Залаганията" в парламента са най-вече за екологията (Джевдет Чакъров) и правосъдието (Георги Петканов).

 

Равносметката

 

от още пресния скандал в коалицията е, че колкото и да им е неприятно, сегашните трима във властта ще трябва да се търпят поради липсата на по-добра алтернатива.

 

Това обаче не означава, че томахавките ще бъдат заровени. Просто на партньорите ще им се наложи да свикват с новите реалности. Още повече че и на европейските, и на местните избори партиите от властта ще са директни конкуренти. След това кой знае. И кой може да гарантира, че плетката няма да се разнищи оттам, където са скрити бримките - дълбоко в БСП. Има ли застраховка, че след местните избори например някое от крилата в столетницата няма да реши да се използва лявата вълна и с благословията на социалния президент Първанов да се опита да намери собствена реализация. Защо не в партньорство с Бойко Борисов. Тогава аналогиите със събитията в Централна Европа биха били по-успешни.