Започва възстановяване на чешмите на Витоша. Това съобщи директорът на Природен парк Витоша Снежана Петрова, цитирана от радио София.

Чешмите ще се възстановят по проект на Дирекцията на природния парк, който ще бъде финансиран от оперативна програма "Околна среда".

През следващите три години предстои изпълнението на два проекта, финансирани по оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 6,8 млн. лева.

Сред основните предвидени дейности са възстановяването и запазването на биоразнообразието в парка, изграждането на малки архитектурни съоръжения и инфраструктура като чешми, маси с пейки, беседки, заслони, шезлонги и информационни табели.

В момента се утвърждава документацията за обособяването на санитарно-охранителните зони на 15 каптажа на Витоша, посочи Петрова. Чешмите в парка са над 200, но голяма част от тях са спрени или са със затлачени каптажи.

Сега специалисти извършват дейности по описване на тази инфраструктура и отпушване на каптажите след студения период, с което някои от чешмите ще потекат. Би трябвало до 3 години чешмите на Витоша да се възстановят, изтъкна директорът на парка. Поддръжката на възстановените чешми ще стане с възлагане, тъй като в дирекцията на парка няма звено, което да се грижи и да извършва контрол на съоръженията.

По думите на Снежана Петрова проблем създават АТВ-та из парка. АТВ нямат право да се движат из парка, а само по пътищата, съгласно Закона за горите. Има постоянна горска охрана и инспектори, които могат да съставят актове и да санкционират. Обмисля се и регулация за движението на велосипедисти и коне, обясни още директорът на парк Витоша.