Хиляди зрители от цяла България наблюдаваха възстановеното автомобилно състезание „Писта Стара Загора". Кръгът от Републиканския шампионат на Българската федерация по автомобилен спорт на затворен маршрут стартира точно в 10.00 часа, с приветствие от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, съобщиха от организаторите.

„За мен е голяма чест, че Стара Загора е домакин отново на това прекрасно състезание! Градът ни има традиции в този спорт, възстановяването и интересът към „Писта Стара Загора" го показва", каза градоначалникът и специално благодари на организаторите от АСК „Стара Загора", БФАС и директора на шампионата Георги Гвоздейков.

Освен възраждането на автомобилната надпревара и радостта за почитателите на този вид спорт, тазгодишното издание на ралито има кауза - пилотите и организаторите подкрепиха инициативата в памет на малкия Паоло и всички загинали в пътни инциденти „Аз съм бъдещето. Пази ме!".

„Така напомняме, че безопасността на пътя е най-важна! Всички състезателни автомобили имат стикери с логото на кампанията, а автомобилните състезатели са носители на посланието, че високите скорости трябва да са в рамките на организираните състезания, а не по българските пътища", подчерта председателят на ПК по спорт и младежки дейности на Общинския съвет в града и автомобилен шампион Николай Диков.

Първи по трасето от 2,8 км, на източния пътен възел на входа на Стара Загора, преминаха кметът Живко Тодоров, а на пилотското място седна Николай Диков. Шампионатът предложи и уникално дрифт шоу, което допълнително засили емоциите на публиката.

Състезателите мериха сили и умения в три групи -„Спорт", „Тунинг" и „Макси". Близките резултати, които показаха състезателите в събота, определиха днес подредбата при старта.

След два манша, във всяка категория, заредени с много адреналин първи в групите си финишираха - Стефан Панчугов от Казанлък, в серия „Спорт", в серия „Тунинг" - Ангел Григорчев от София, а на най-високата стълбица в серия „Макси" - Пламен Камбуров.

В отборното класиране тимът на „Генерал Рейсинг" от Русе зае първото място. Втори и трети са  „Казанлък Мото спорт" и „Ефко рейсинг".

По време на „Писта Стара Загора" бяха връчени и няколко специални купи. „Най-млад състезател" получи Ганчо Баев.  Призът „Fair Play пилот", който е в памет на Станимира Петрова-Ганева, дъщеря на шампиона на България и член на УС на БФАС Георги Петров, получи Константин Маршавелов. „Купата на кмета" отиде при Недялко Денев. Старозагорецът заслужи отличието с доброто си представяне.