Започва разпределянето на почти два милиона лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст за подпомагане на жителите на шуменското село Хитрино, съобщи БНР.

Разпределянето ще направят членове на обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ.

Жителите на Хитрино часове са били в риск, смята ексминистър

Жителите на Хитрино часове са били в риск, смята ексминистър

Мутафчиев зове за повече мерки за защита на населението

Според Стефан Стефанов, жител на Хитрино, разединението между хората там става все по-голямо и възникват дрязги заради действия на отделни жители на селото, които по думите му нямат съвест. Стефанов, който в деня на трагедията помагаше на местните жители и на пожарникарите, се чувства засегнат и дори обиден от отношението на хора от селото и допълни, че никой досега лично не му е благодарил за стореното.

"В момента хора, които не живеят в Хитрино, се нареждат за храна, плачат, молят се за помощи. А в момента работят в Холандия, Германия, просто се появиха тук изневиделица. Нямам думи", каза Стефанов.

Назначават безработни за разчистване на срутените къщи в Хитрино

Назначават безработни за разчистване на срутените къщи в Хитрино

Нови общински служители ще помагат на хората

Дано да бъдат усвоени парите, както трябва, защото тези пари са мъката, сълзите, даже кръвта на хората, заяви емоционално Стефанов.

В обществения съвет влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии. Сумата, дарена чрез съобщения, е 1 милион и 27 хиляди лева. По банков път са преведени 923 хиляди лева.

Председателят на БЧК Христо Григоров увери, че до момента една стотинка не е излязла без решението на този обществен съвет.

Жителите на Хитрино се завръщат по домовете си

Жителите на Хитрино се завръщат по домовете си

Заедно с тях ще са полицаи и пожарникари

"Хората в Хитрино може би имат много голяма нужда от морална подкрепа. Това, че цяла България се съюзи в този тежък момент за тях е изключително важно. Второ - имат нужда от храна", каза Светослава Борисова, която е секретар на обществения съвет на Хитрино.

Всеки ден от набирателната сметка на общината се предоставя топъл обяд на всички хора от селото в обособената обществена кухня, пристигат и много дарения, разказа Борисова.

Някои се настаняват във фургоните, други отиват при свои близки с оглед на сезона. Във фургоните има две стаи с малък кухненски бокс и санитарен възел. Вътре е приветливо, сподели свои впечатления Светослава Борисова.

"Убедена съм, че времето лекува. Селото ще се възстанови и ще стане много по-красиво. С времето нещата ще се променят. Може би няма да забравят тези, които загубиха своите близки.

В тежката железопътна катастрофа в началото на декември в Хитрино изгубиха живота си седем души. Тогава цистерни от влаковата композиция се взривиха непосредствено до домовете на хората и предизвикаха тежки разрушения. Пострадалите от експлозията все още се лекуват и възстановяват.