Полицията разследва нерегламентирано транспортиране на отпадъци от Италия, които са разтоварени в Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР в града.

Около 9.30 часа вчера след подаден сигнал е била извършена проверка на тежкотоварен камион Daf с румънска регистрация, който преминал границите на страната и предприел действия за разтоварване на отпадъци на територията на града.

При извършената проверка е било установено, че камионът е с неизрядни документи, товарът не съответства по вид и получателят не е заявявал и сключвал договор за получаване на отпадъка.

По случая е образувано досъдебно производство.

Спецнадзор върху разследванията на боклука разпореди Гешев
Обновена

Спецнадзор върху разследванията на боклука разпореди Гешев

Апелативните прокуратури ще вземат над специален надзор управлението на отпадъци

Припомняме, за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Това са установили от прокуратурата

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

На 18 януари стана ясно, че са открили италиански боклук на пристанището в Бургас.  Преди това пък се разбра, че проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия.

Преди това пък започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук.

Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри