Полицейска акция тече в София. На два адреса в столицата има засилено присъствие на полиция и жандармерия, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници.

Първоначалната информация бе, че се проверяват офиси, свързани с депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, която по-късно самият той потвърди. От Софийската градска прокуратура пък обявиха, че акцията е по искане на Кралство Белгия и е свързана с организирана престъпна група за трафик на наркотици и пране на пари, предаде Нова телевизия.

От парламентарната трибуна депутатът от ИТН Гроздан Караджов първи потвърди акцията, позовавайки се на "медии" и "сайтове", но твърдейки категорично, че разследването е по ЕЗА с искане на Белгия и е срещу Настимир Ананиев.

Ананиев призна за акцията, но заяви, че не е притеснен от проверката спрямо офисите на негова счетоводна фирма, която обслужва български и чуждестранни лица. Прави се проверка от белгийска фирма, която счетоводната му фирма е обслужвала, и искат документи. Това стана ясно от думите на Ананиев пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

"Дошла е фирма, поискала е документи, ще ѝ бъдат предоставени", увери Настимир Ананиев, като не стана ясно в каква сфера е проверката.

Той се оплака, че е жертва на политическа бухалка. Депутатът не вижда нищо нередно да се обслужва чуждестранна фирма.

По-късно през деня от Софийска градска прокуратура също излязоха с официална позиция, като уточниха, че СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР.

В късния следобед Настимир Ананиев обяви, че е претърсен един негов офис, а другият- на ул. "Парчевич" не бил негов. По думите на депутата ЕЗР е била издадена чак преди 8 месеца. Законоустановеният срок обаче за предприемане на действия е 90 дни, обясни Ананиев.

Друго интересно според него е, че първоначално, през февруари, съдът е позволил да се проведе изземване само във въпросния офис на ул. "Парчевич", но не и от офиса на Ананиев. По думите му през месец март прокуратурата отново отправя искане, като този път е дадено позволение, но от друг съдия.

В крайна сметка от офиса на народния представители са иззети документите на три юридически лица с двама белгийски собственици, които обаче счетоводната фирма на Ананиев не обслужвала съответно от 2021 и 2022 г.