Понякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина, а огромното количество вода.

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му, държавата не можела да спре водата и тя няма да е в състояние да подпомогне хората и да им коменсира загубите в пълен обем, като можела да ги подпомогне, доколкото е възможно.

"Освен 10 хил. лева, които отпуска за семействата на загиналите, държавата има възможност да помогне с неголеми суми тежко пострадалите. По най-бързия начин трябва да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени документите за кандидатстване за помощ. Важна е и организацията на доброволците", каза още Йовчев.

Той посочи, че все още има проблеми в Добрич, тъй като има язовир до Добрич, който прелива. Наблюдавали обстановката и край Русе, като там не се очаквали проблеми, уточни МВР шефът.

Той подчерта колко е важна работата на Червения кръст. Бил впечатлен от тази организация в момента.

"Правилно е усещането, че липсваше координация между местната и централната власт в началото, но в този момент няма да помогнем на никого като продължим размяната на реплики", каза Йовчев и подчерта, че усилията вече били синхронизирани.

По думите му, екипите на пожарната и полицията са изцяло мобилизирани. Ангажирани са всички хора и техника. Така беше от самото начало. Веднага са изпратени 9 екипа, после станаха 18. Нещата се задействаха от първия момент. Планът за действие при кризи беше задействан незабавно. Нещата бяха направени както трябва, настоя Цветлин Йовчев.