От гражданското сдружение "Банкя" категорично възразяват срещу стартирането на процедура по отдаване на концесия на централната минерална баня в Банкя, летния театър и прилежащите им площи.

Според тях има и други начини, по които тези обекти да се възстановяват и развиват. "Концесията е форма на прикрита и пълзяща приватизация, която ще унищожи Банкя като национален курорт", посочва председателя на сдружението Станислав Славов, цитиран от БГНЕС.

Жителите на Банкя са поканени на 26-и април на среща, на която да им бъде представен инвестиционен проект за изграждане на балнеоложки комплекс след предоставяне на банята и прилежащите площи на концесия.

Независимо какъв ще бъде проектът, хората са категорични, че банята не трябва да се отдава на концесия, а да остане общинска собственост и да се развива като национален балнеолечебен курорт от национално значение в полза на всички български граждани.

В края на март 2013 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова внася доклад до Столичния общински съвет, с който се прави предложение за приемане на процедура за отдаване на концесия на централната баня в Банкя, терена на летния театър и други прилежащи обекти за изграждане на градски СПА хотел, припомня Станислав Славов.

Тогава жителите на Банкя реагират активно, излизат на протест и остро се противопоставят на идеята на Фандъкова, в резултат на което СОС отлага разглеждането на процедурата за отдаване на концесия на банята в Банкя. Местните жители приемат декларация, която изпращат до СОС и до народните представители от съответния многомандатен избирател район, в който влиза Банкя. В нея те подчертават, че не искат в Банкя да се работи на парче, а настояват да се работи комплексно за развитието на балнеолечебен курорт от национално значение.

Нещата постепенно утихват, но към края на годината Районната общинска администрация провежда среща за разясняване на проблемите във връзка с предложението, която се оказва пълен провал и населението реагира много остро, припомня Славов. Взема се решение да бъде проведена нова среща, която трябва да се състои на 26 април тази година.

"Не сме запознати по същество с новите намерения, но основната промяна е, че вече се говори за балнеоложки комплекс, а не за градски СПА хотел. Каква е разликата не става много ясно, но нашите възражения са принципни и са свързани с отдаването на концесия", категоричен бе Славов.

В концесионния проект не се уточнява, че става въпрос за отдаване на концесия и на терена на летния театър в града, който макар да не функционира и да се руши, все още съществува, коментира той.
"Отделно в първоначалния проект се предлагаха и 3180 кв. м от централния парк в Банкя като прилежащи пространства към банята, срещу което ние категорично възразяваме", добави Славов.

Те са възмутени, че въпреки любезните писма към Йорданка Фандъкова, кметът на София отказва отговор и възлага всичко на кмета на Банкя.

Той и съгражданите му са убедени, че има други по-добри форми за развитие на банята, летния театър и прилежащите площи.