Все още не е започнало разтоварването на заседналия вече близо месец турски кораб край Камен бряг. Според плана това трябваше да започне още през вчерашния ден и да се използва прозореца от спокойно време от 3-4 дни, който позволява разтоварване.

Тъй като синоптичната прогноза показва подходящото време само няколко дни, планът предвиждаше също да се работи на 24-часов режим. Повече от денонощие обаче от това време мина, а разтоварването не е започнало.

Очаква се пристигането на надуваемите баржи от Варна, което също не е станало, а и не се знае дали тези баржи изобщо са надути и тръгнали към Камен бряг. По информация на място днес отново ще отиде транспортният министър Христо Алексиев, но дали това ще забърза работата не се знае.

Турският собственик на Vera Su не се отказва от кораба

Турският собственик на Vera Su не се отказва от кораба

Той обаче няма да изпрати свой екипаж

На 18 октомври бе извършен пореден водолазен оглед и бяха поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране, което да позволи разтоварването. Предвидено е прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер GALAXY ECO. Сухият карбамид ще бъде извозен до пристанище "Варна-Изток", където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпуса на кораба.

Екоминистърът пита БАН дали и колко е замърсил морето Vera Su

Екоминистърът пита БАН дали и колко е замърсил морето Vera Su

Личев информира колегите си от Румъния и Турция за актуалната ситуация със заседналия кораб

Развитието:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с формулировката "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

През уикенда, 25 и 26 септември еколози и местни жители надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Окончателно оставиха в ареста капитана на Vera Su и помощника му

Окончателно оставиха в ареста капитана на Vera Su и помощника му

Според съда има опасност двамата да се укрият при по-лека мярка за неотклонение

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди стартирането на незабавна операция по спасяване на кораба.

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане на товара се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Ден по-късно, на 29 септември, Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" с мотив "сериозна неадекватност" по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Машинното отделение на Vera Su е пълно с вода, корабът не може да бъде спасен
Обновена

Машинното отделение на Vera Su е пълно с вода, корабът не може да бъде спасен

Една операция по разтоварване би била много сложна

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.

На 2 октомври транспортният министър обяви, че товарният кораб Vera Su потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Беше предприето още едно укрепване.

По-рано през деня от временния щаб съобщиха, че източват още гориво и очакват граничен катер. Според Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) не е открито замърсяване около заседналия турски кораб Vera SU, а МОСВ започна ежедневен мониторинг от 7 точки около кораба.

Министър Христо Алексиев е разговарял с представител на собственика на кораба и заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, г-н Ерман Топчу. Българските власти обаче ще допуснат предложената спасителна компания да действа само ако има разписан детайлно и конкретно план.

На 6 октомври целият екипаж на Vera Su бе евакуиран от кораба на сушата, а заради лошото време в момента български екипаж също не може да се качи, за да започне подготовка за претоварване. Повдигнати са две обвинения - на капитана и втория помощник на кораба, като те са и задържани под стража.

След като на 9 октомври вълните започнаха напълно да заливат кораба, министър Алексиев обяви подозрението си, че турският собственик на кораба нарочно забавя каквито и да е било действия, за да може да се възползва от застраховка след потъването на кораба.

Първият водолазен оглед показа, че машинното отделение на кораба е запълнено с вода, което означава, че на собствен ход корабът не може да се придвижва, дори и да бъде освободен от скалите, и на практика вече се води потопен. Същия ден от МОСВ успокоиха, че няма установени сериозни разминавания в показателите на биологичанта среда.

Укрепиха с още котви Vera Su - утре започва разтоварването

Укрепиха с още котви Vera Su - утре започва разтоварването

Операцията ще отнеме 3-4 дни и ще се работи денонощно заради прозореца с вятъра