Част от сметището в Суходол да бъде повторно отворено през юли, е записано в общинската програма за управление на отпадъците до 2010 година.

Документът предвижда депото да функционира до края на 2008 година.
Заместник-кметът по екологията Милор Михайлов обаче смята, че депото може да бъде отворено най-рано след година, информира Дарик радио.

В програмата е подчертано, че на територията на София няма свободен терен за ново сметище, в което да се извозват отпадъците на града. Това е причината за категоричното намерение на общината да се отвори отново депото в Суходол.

То ще трябва да функционира до 2008 година, когато според общинската програма вече трябва да е изграден заводът за преработка на отпадъците.

За повторното разкриване на суходолското сметище ще се изразходват 250 000 лева.

Предвидено е и изграждане на обходен път за безконфликтен достъп до сметището, като пътят трябва да е готов през август тази година.
За него ще се изразходват 400 000 лева.

Общинската програма предвижда и изграждане на газоулавяща инсталация на стойност 4 милиона лева.

През юни тази година трябва да е избрана и безотпадна технология за бъдещото третиране на отпадъците.

Общинската програма предвижда още повсеместно въвеждане на разделното събиране на отпадъците, създаване на регистър за състоянието на формиращите се в столицата отпадъци, химизиране на дейностите по събиране на боклука и други мерки.