Решението на иракското правителство да закрие за един месец офиса на катарската телевизия Ал Джазира в Багдад е равносилно на връчване на почетен орден, свидетелство за патриотизъм и обективност на медията.

Това пише в днешния си брой излизащият в Лондон арабски вестник “Ал Кудс”.
Ситуацията в Ирак е трагична, се казва в статията, цитирана от “Новости”.
В страната отвличат и убиват хора, няма питейна вода, електрозахранването не функционира, разрушени са здравната система и образованието, по вина на окупационните сили загиват невинни хора.

В този случай – какво може друго да предава Ал Джазира освен пожарища, тела на убити в Садр-сити и разрушенията във Фалуджа, пита авторът на материала.

Премиерът Алауи и неговите господари във Вашингтон не искат Ал Джазира да забелязва кланицата, в която е превърнат Наджаф от американските войски, нито пък съпротивата срещу окупаторите в различните райони на Ирак.

Американската администрация нееднократно обещаваше да превърне Ирак в оазис на демокрацията и свободата на словото, да направи от страната образец на спазване правата на човека.
Вместо това – спират Ал Джазира, а работещите с американски пари иракски медии, разпространяващи всичко, което е угодно, само не и истината, са по-лоши и от медиите в арабските диктатури, коментира още "Ал Кудс".