Още един къдроглав пеликан е намерен мъртъв днес в резервата "Сребърна", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра Себахтин Халид.

Колонията на пеликаните се наблюдава ежедневно с видеосистема. Не са забелязани други мъртви птици или такива в безпомощно състояние.

За последен път в резервата бяха намерени шест мъртви пеликана. Това беше в края на март месец, като преди това бяха открити 21 мъртви птици.
Резултатите от изследванията показваха, че животните са били заразени с птичи грип.

Това е причината посещенията в "Сребърна" да бъдат забранени.

Издадени са ограничителни заповеди на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Лилия Атанасова за посещенията в защитена местност "Пеликаните" - бившата буферна зона на резервата, прилежащите територии, ползването на туристическата инфраструктура и извършването на любителски риболов, съобщиха от Инспекцията.

Охраната на резервата е предупредила служителите на музея също да информират посетителите да не предприемат разходки. За спазване на ограничителните заповеди ще следи охраната на "Сребърна".

Срещу нарушителите ще бъдат прилагани административно-наказателни разпоредби.

Сега обстановката в резервата е спокойна. В колонията на къдроглавите пеликани гнездят 45 двойки. Все още е трудно да се определи броят на новоизлюпените.

Къдрогравият пеликан е един от видовете застрашени от изчезване в световен мащаб. Вписан е в Червен списък на световнозастрашените видове (IUCN Red List) - в категорията Уязвим (Vulnerable VU).

В България гнезди само в езерото Сребърна (от средата на XX в.). През периода 1954-2005 г. числеността му е между 29 и 128 -  средно 67 двойки). По време на миграцията и през зимата се среща по Черноморското крайбрежие и по-рядко във вътрешността на страната. Освен в „Сребърна" пеликани в Европа гнездят още само на 3 места - по Волга, делтата на Дунав и в Гърция.

Наличието на колония на къдроглави пеликани в резеравт „Сребърна" е една от причините за неговата изключителна значимост - в международен мащаб, включително и за включването му в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Броят на умрелите пеликани през последните дни се равнява на значителен процент от популацията на вида в страната, което определя събитията като значима загуба за биологичното ни разнообразие.