С усещане за мистика посрещаме официалните гости на председателството на България. Това става възможно благодарение на интерактивна изложба, представяща съкровищата на България. Мултимедията дава възможност всеки един от гостите сам да довърши изречението "България е...".

С три видеоклипа за 202 хил. лв. разкриват България като „скрито бижу“ за Европа

С три видеоклипа за 202 хил. лв. разкриват България като „скрито бижу“ за Европа

Лиляна Павлова ги представи пред журналисти в НДК

Изложбата е позиционирана в специално изградено пространство пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Виртуален, дигитален, интерактивен досег със съкровищата на България е възможен благодарение на мултимедийни пана, които представят фотографии в осем тематични области. Ресорният министър Лиляна Павлова заяви по време на откриването, че изложбата е естественото продължение на заложеното в клипа "Това е България" послание, че България е едно съкровище, което трябва да бъде разкрито.

Снимка 333486

Източник: БГНЕС

"Очакваме по време на председателството над 25 хиляди души. Няма как всеки един от тях да го заведем до тези прекрасни кътчета на България, затова се опитахме днес чрез тази прекрасна изненада да им покажем, да могат да го усетят. Защото именно този тип представяне ще достигне до тях по най-естествен начин. Все едно са били на място и са ги видели на живо".

Павлова отбеляза, че 56 световни и европейски медии са на посещение в България. Тя отбеляза, че има изключително висок интерес. Изложбата е достъпна онлайн на сайта на министерството, ангажирано с въпросите на европредседателството. Мистиката се пресъздава от фотографии с ритуалите на нестинари, лазарки, кукери, коледари, дъновисти.

Снимка 333483

Източник: БГНЕС

Историята с ювелирните артефакти от Варненското, Панагюрското и Преславското съкровища, както и с картини на останките от древни крепости и светилища в Татул, Преслав, Сердика, Средец, Перперикон, Старосел, Царевец, Хисаря. Религията по нашите земи с фотоси на архитектурни паметници на християнското изкуство - Боянската църква, Ивановските скални църкви, Свещарската гробница, Рилския манастир.

Представени са елементи от специфичната българска архитектура в Копривщица, Стария Пловдив, Созопол, Несебър.

Природното богатство на България е видно от изображенията на Райското пръскало, Чудните мостове, водопадът край Триград, Ягодинската пещера, Магурата, Леденика, Белоградчишките скали.

За финал е представена колекция произведения на големи български художници.

Перперикон - пример, че местната власт може да бъде добър стопанин

Перперикон - пример, че местната власт може да бъде добър стопанин

Мечтата на проф. Овчаров е да бъде изграден информационен център