Толкова много се самокритикуваме и очерняме, а забравяме да споменем, че България е с много над средните показатели за развитие на туризъм в световен мащаб. Има не една сфера, в която ние сме над средното световно ниво."

Това коментира пред Дарик радио зам. министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Той подчерта постигнатото през 2013 г. в отрасъла - очаквани над 3 млрд. евро приходи, близо 7 млн. туристи и сериозен принос от 13,6% при формирането на брутния вътрешен продукт на страната.

Ботев изтъкна очакванията на родните туроператори за предстоящите празници и акцентира върху увеличаващия се брой чуждестранни туристи от съседните на България държави, които идват да ги изкарат у нас.

По думите му с много сериозни темпове се развива планинският ни туризъм, макар и тази година морският да е водещ за България. В това отношение подкрепям всичко, което може да развие туризма като структуроопределящ отрасъл и водеща индустрия за нашата държава, заявява Бранимир Ботев.

Той е убеден, че страната ни има огромен потенциал и уникални възможности - 5 високи планини, концентрирани близо една до друга, 146 планински върха над 2000 м надморска височина, прекрасни условия за ски и планински преходи.
Разполагаме с естествени басейни с голямо количество повърхностни води - потоци, езера и др., от които може да се организира производство на лед и сняг, без които съвременен ски туризъм не може да съществува", пояснява Ботев.

В терминологията, по думите му, вече започна да се говори за планински туризъм, което включва зимните и ски ваканциите. Тук водещи са тези страни, които успеят да покрият максимално дълъг сезон на планините и да запълнят инфраструктурата с посетители извън по-ограничения ски сезон.