Ако британците гласуват за излизане от ЕС тази седмица, трябва да се предостави възможност на датчаните да гласуват за членството си в съюза.

Това заяви лидерът на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал, цитиран от ДПА.

Ако британският народ гласува „не, благодаря” на ЕС в четвъртък, подобен референдум трябва да бъде проведен и в Дания”, каза той пред всекидневника Jyllands-Posten.

И ако британците гласуват за запазване на членството, и договорят по-свободни отношения с Брюксел, това трябва да бъде подложено на гласуване в Дания, добави Дал.

Важен хибрид може да се появи, така че аз искам референдум за определяне дали Дания също иска такова решение, поясни лидерът на евроскептичната партия. Според него Датската народна партия, която оказва парламентарна подкрепа на управляващото малцинство на дясноцентристите по много въпроси, иска Дания да бъде „на ръба, а не в центъра на ЕС”.

Говорител на правителството заяви, че е необходимо да се „изчака и да се види” какъв ще е резултатът от допитването във Великобритания. „Ако британците решат нещо, което ще навреди на икономиката и на сътрудничеството им с ЕС, няма причина за нас да скачаме от скалата заедно с Великобритания", изтъкна той. 

Междувременно социологическо проучване на Epinion показва, че датчаните искат да останат в ЕС, дори и ако британците напуснат. 35% от анкетираните заявяват, че искат Дания „да остане в ЕС към момента”, докато 23% искат да излязат от ЕС заедно с Великобритания, според вестник Kristeligt Folkblad.  29% отбелязват, че искат да „изчакат и да видят”, 9% не са решили, а 4% отказват да отговорят.

1 056 души са участвали в проучването, проведено от 13 до 17 юни.