Европейската комисия не вижда напредък в разговорите с Швейцария за нов партньорски договор, обяви топ представител на Комисията, цитиран от "Ройтерс", което може да се възприеме като сигнал за прекратяване на достъпа на швейцарската борса до пазара на ЕС от юли.

"Комисарите отчитат липса на напредък, следователно Колегията не вижда смисъл да взема решение", каза еврокомисарят Марош Шефчович, който разкри резултатите от седмичната среща на Комисията.

Високопоставен представител на ЕС заяви пред осведомителната агенция, че това означава, че Комисията е решила да не удължава "равноправния" статут на швейцарската борса, който изтича в края на месеца. На днешната среща Брюксел трябваше да препоръча удължаване.

Официално предложение да не се удължава равноправният режим ще бъде представено до края на седмицата след политическото решение на днешната среща, добави представителят.

Няма коментар от швейцарското правителство.

Шефчович подчерта, че Брюксел ще продължи да подкрепя ратифицирането на нов договор, който управлява отношенията между Швейцария и блока, обхващащ правата на гражданите, заплатите и други големи въпроси.

"Вратите остават отворени за сключване на споразумението преди края на мандата на Комисията", обяви еврокомисарят. Мандатът изтича на 31 октомври.