България поиска от всички държави, които членуват в ИНТЕРПОЛ да разпространят публично произведената от компютърни технологии снимка на заподозрения извършител на терористичния акт на Летище Бургас, за да бъде идентифициран мъжът, съобщават от международната организация.

Останките от мъжа бяха възстановени от сцената на атаката и бяха използвани за създаване на изображение, показващо възможния му външен вид, за да може публичната общественост да го разпознае.

По молба на българската полиция ИНТЕРПОЛ е издал Черно известие - използващо се за намиране на информация за неидентифицирани тела - до всяка от 190-те страни-членки на организацията на всички четири официални езика ( арабски, английски, френски и испански) и публикува пресъздаденото изображение с цел подпомагане за идентифицирането му.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че помощта на ИНТЕРПОЛ в разпространението на изображението до правоприлагащите органи и обществеността е следващата стъпка в разследването.

Решението на България да помоли всички държави-членки от ИНТЕРПОЛ да публикуват тази снимка, създадена чрез компютър, на заподозрения терорист показва, че те правят всичко, което могат, за да идентифицират личността, отговорна за смъртоносната атака", заяви генералният секретар на ИНТЕРПОЛ Роналд Нобъл.

ИНТЕРПОЛ и всички наши държави-членки ще продължим да предлагаме всякаква подкрепа на българската полиция, чрез издаване на известия, включително продължаване проверката на нашата глобална система от база данни и гаранции, че всички искания за информация във връзка с това разследване ще се третират с най-висок приоритет", допълни той.

Припомняме, веднага след атаката на 18 юли на Летище Бургас, където загинаха петима израелски туристи, българският шофьор на взривения автобус и бяха ранени над 30 души, от ИНТЕРПОЛ изпратиха екип до България.

Всеки, който има информация за пълното идентифициране на мъжа може да се обърне до местната полицията, българските власти или до Командния и Координационен център на ИНТЕРПОЛ в щаб-квартирата на Генералния секретарят в Лион, Франция.

МВР умолява гражданите да съобщят в най-близкото поделение на министерството и на тел. 056/84 42 42 всяка информация, свързана с мъжа от снимката.