Международната полицейска организация Интерпол реши да изпрати в България специален екип от сътрудници да подпомогнат властите при разследването на мотивите за извършения терористичен акт срещу израелски туристи в Бургас, съобщават от сайта на организацията.

Генералният секретар на Интерпол Роналд Нобъл осъди „малодушната" атака, заявявайки, че информацията за фалшивите документи на атентатора-самоубиец може да бъде крайно необходима и решителна, ако е в базата на организацията.

В база данните на Интерпол има информация за повече от 33 милиона фалшиви и откраднати документи, включително 2.5 милиона неподправени американски паспорта, които са били изгубени или откраднати.

България има инструменти за преглеждане база данните на Интерпол и има успехи при идентифицирането на хора, които са се опитвали да влязат в страната с откраднати или изгубени документи, включени към Интерпол, изтъкна Нобъл.

Между януари и юли 2012  г. са извършени 23 500 справки с база данните, като резултатът е 122-ма ударени - 4-ма с американски паспорти.

Припомняме, на 18 юли при самоубийствен атентат на Летище Бургас загинаха 7 души, а 31 бяха ранени.

Веднага след атентата САЩ и Израел поеха инициатива за подпомагане на България.