Лидерите на Консервативната партия и Лейбъристката партия на Великобритания гласуваха тази сутрин в Лондон на референдума за или против членството на Обединеното кралство в ЕС, съобщават британски медии.

Премиерът Дейвид Камерън гласува заедно със съпругата си Саманта в Central Methodist Hall в британската столица.

Джереми Корбин пък пусна своя глас в избирателна секция в Islington, Лондон.

Двамата подкрепят Обединеното кралство да остане в ЕС, като през последните месеци Камерън беше основният двигател на кампанията за запазване на членството.

Първият премиер на Шотландия Никола Стърджън също пусна своя глас. Тя ревностно подкрепя запазване членството на Великобритания в ЕС.

Междувременно бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който води кампанията за излизане от съюза, заяви пред „Дейли телеграф”, че днешният вот е много по-важен от него и бъдещето му в британската политика.

Откровено, ако това е краят на моята политическа кариера...Управлявах 8 години като кмет на Лондон. Много се забавлявах, това беше огромна привилегия”, изтъкна той.

Кампанията ни е кампания на оптимизъм и автономност. Това е абсолютно преломен момент в историята на държава ни, защото мисля, че ако останем вързани за ЕС, ще продължи ерозирането на демокрацията ни. Това е нещо, което ме притеснява, поясни той. 

„Гардиън” отбелязва, че Джонсън прекара част от последния ден от кампанията, целувайки риби в Billingsgate.