Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са постигнали „пълно съгласие” как да процедират във връзка с решението на британския народ да напусне ЕС, съобщава БиБиСи.

Френският лидер предупреди, че отделянето носи риск от разделение и противоречия.

Двамата лидери ще проведат разговори по-късно днес в Берлин във връзка с резултата от британския референдум.

Борис Джонсън обеща сътрудничество с ЕС и след референдума

Борис Джонсън обеща сътрудничество с ЕС и след референдума

В първите си думи след обявяването

Френският лидер изтъкна, че няма връщане назад за Великобритания.

Меркел ще се срещне с Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Държавният секретар Джон Кери пък ще посети Лондон и Брюксел. Вчера той изрази съжаление за решението на британците, но подчерта, че САЩ ще поддържат тесни връзки с ЕС.

В същевременно паундът се обезцени на пазарите в Азия. Британският финансов министър Джордж Озборн ще излезе със съобщение преди да започне търговията във Великобритания, за да успокои пазарите. Днес премиерът Дейвид Камерън ще ръководи среща на кабинета, а също така британският парламент ще се събере.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който води кампанията за излизане от ЕС, изтъкна, че Обединеното кралство ще продължи да „засилва” сътрудничеството с ЕС. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че няма да подаде оставка, въпреки че повече от 10 души от екипа му се оттеглиха.

Припомняме, 52% гласуваха за прекратяване на членството на Великобритания в ЕС, но мнозинството в Шотландия и Северна Ирландия подкрепи членство. Първият премиер на Шотландия Никола Стърджън потвърди, че се подготвя втори референдум за независимост.