Хонгконг регистрира нов дневен рекорд на заразени с ковид-19, информира Асошиейтед прес. Новите случаи за последните 24 часа санад 10000. Това е най-големия бум на заразени в автономния регион от началото на пандемията.

Здравните случаи отчитат, че новите 10 010 случая на заразени с коронаиврус са нов дневен рекорд. Броят се увеличава значително. Миналата седмица заразените на ден бяха около 6000, а няколко дни по-рано броят им достигна 8000. Нараства и броят на смъртните случаи - те са около 50 на ден. Повечето от починалите са неваксинирани възрастни хора.

Преди дни правителството на Хонгконг обяви намерението си за масово тестване на цялото население. Градът е с население малко над седем милиона души и се стреми да следва политиката на Китай за свеждане на заразените до минимум.

Строители изграждат временни центрове за тестване и изолационни центрове за овладяване на пандемията. Според правилата в Китай всички лица с положителен тест, дори да нямат симптоми, подлежат на задължителна изолация, с цел да се спре разпространението на вируса

Власите в Хонгконг въведоха и ваксинационен паспорт. Той е нужен за посещението на магазини, ресторанти и фитнеси. Тази мярка доведе до повишаване на броя на желаещите да се ваксинират.

Болниците в Хонг Конг претоварени от ръста на заразени с ковид-19

Болниците в Хонг Конг претоварени от ръста на заразени с ковид-19

В сряда е регистриран рекорд на новозаразените - 4285 души.