Най-големият хуманитарен конвой до момента в Сирия достигна до обсаден град в центъра на страната, съобщава БиБиСи.

65 камиона превозват храна и лекарства за около 120 хиляди цивилни в и около контролирания от бунтовниците град Растан в провинция Хомс. Също така в помощта има оборудване за подобряване на водоснабдителната система.

Конвоят на Международния комитет на Червения кръст и сирийския Червен полумесец е първият, който достига до Растан от 2012 година.

Вчера стотици болни и ранени бяха евакуирани от четири обсадени града, контролирани от сирийската армия и бунтовници, като част от споразумение, надзиравано от сирийския Червен полумесец.

Обаче тези хуманитарни операции са застрашени от ескалиране на боевете в северозападната част и конкретно около град Алепо.

В същото време специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура обяви пред журналисти в Женева, че има „умерен, но реален напредък” в доставянето на хуманитарна помощ за почти 500 хиляди души. Но според него това „не е достатъчно за нас, за да се чувстваме комфортно като цяло”.

Растан се намира на около 20 километра северно от Хомс. През последните дни самолети на правителствените сили извършиха бомбардировки над града.

Във вторник сирийската опозиция замрази участието на мирните преговори като протест срещу извършваните от Дамаск нарушения на примирието, влязло в сила на 27 февруари. През последните две седмици правителството обвини бунтовнически групи, че участват в офанзива край Алепо.