„Държавата е силна, когато има образовани владетели и просветен народ". Това подчерта в словото си пред участниците в Шестия традиционен събор на българите от Централна Европа вицепрезидентът Маргарита Попова.

България ще се включи достойно в тържествата по случай 1150 години от Великоморавската мисия, заяви Попова.

Българският вицепрезидент, заместник областният управител Иво Полак, кметът на Микулчице Йозеф Хелешиц, както и много официални гости и стотици наши сънародници, поднесоха венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Цветя бяха поставени и пред гроба на Св. Методий в археологическия парк край чешкото селище Микулчице.

24 май има огромно значение за милиони хора в Европа и отвъд океана, заяви Маргарита Попова, припомняйки с гордост, че още в 9-ти век българските деца са изучавали своята писменост, както е описано и в съчинението на Черноризец Храбър „За буквите". Няма по-силна връзка от духовната, от културната връзка, допълни още Попова.

През 2013 г. ще бъдат отбелязани 1150 години от идването на Светите братя Кирил и Методий в средна Европа. Кулминацията на тържествата ще бъде във Велехрад. В отбелязването на този юбилей ще се включи и България, подчерта вицепрезидентът

Попова, която получи лична покана от председателя на Долната камара на Парламента на Чешката република г-жа Мирослава Немцова да присъства на тържествата догодина.

Ние, българите, всички славяни сме съпричастни към подготовката на Великоморавската мисия. Да отпразнуваме достойно 2013 година, да се гордеем с празника, да имаме самочувствие на просветени, горди европейци, които допринасят за европейското многообразие, културна идентичност, духовност и традиции. В това е смисълът на Европейския съюз, заяви в тържественото си слово вицепрезидентът Маргарита Попова.

Участниците в събора бяха поздравени от Чешкия архиепископ Христофор, който също отдаде почит към направеното от Светите братя. Той получи икона „Благовещение Богородично" от декана на българския Богословски факултет доц. д-р Александър Омачевски.

„Делото на Светите братя Кирил и Методий расте, вековете не отнемат нищо от неговия блясък", припомни в своето слово деканът и изрази надежда на това място да бъде построен православен храм.

Официалната церемония завърши с изпълнение на българско стихотворение от шестгодишната Марина Атанасова от Словакия, а на фолклорния празник след това се включи и вицепрезидента Попова, която се хвана на хорото.