НАТО ще търси конструктивен диалог с Русия и не иска повторение на Студената война. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на върха на НАТО във Варшава, Полша.

Очаква се лидерите на страните членки да приемат решение за разполагане на батальони на ротационен принцип в Балтика и Полша в отговор на действията на Русия в Украйна.

Нашета позиция е ясна – НАТО не търси конфронтация, не искаме нова Студена война. Студената война е история и трябва да остане в историята”, изтъкна Столтенберг.

Ще продължим да се стремим към конструктивен и съдържателен диалог с Русия. Това е важно за намаляване на рисковете, за увеличаване на предвидимостта и подобряване на прозрачността, добави генералният секретар.

Запитан от руската държавна телевизия дали наистина вярва, че Русия може да нападне Полша или други европейски страни и че НАТО се доближава до руските граници, което изглежда като агресия на НАТО, а не на Русия, Столтенберг отговори, че Москва е готова да използва военна сила срещу суверенни страни в Европа.

Тя предприе агресивни действия срещу Украйна, незаконно анексира Крим. Поради тази причина, основната причина, ние увеличаваме военното присъствие в източната част на алианса, добави той. 

Според него британският вот за излизане от ЕС няма да отслаби връзките на Европа със САЩ и Лондон ще остане „силен и отдаден” член на военния блок.

По думите му основни теми на срещата ще бъдат сдържане, отбрана и осигуряване на стабилност.

Ние ще решим да увеличим нашето присъствие в източната част на алианса с четири нови батальона, мултинационални батальони и те ще изпратят ясно послание, че атака срещу съюзник ще се разглежда като нападение срещу целия алианс. И ние ще увеличим присъствието си в югоизточната част на съюза”, каза той.

По думите му държавите също ще обсъдят въпроси, свързани с Афганистан, Украйна и засилване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.