Русия трябва да бъде подготвена и да създаде Резервен фонд в случай на драстичнa промяна цената на нефта на световния пазар.

Това заяви шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от РИАН.

Тя е на тридневна визита в Москва, за да се дискутират мерки срещу негативните тенденции в глобалната икономика, както и привеждането на реформи за промяна в световната фискална система и МВФ.

Това е първата визита на шеф на МВФ в Русия за последните 7 години.

Лагард заяви, че руската икономика продължава да е уязвима от развиващите се тенденции на световния пазар. При тези условия основната задача на Русия е да продължи с изграждането на Резервен фонд и Национален фонд, заради цените на нефта, които продължават да са нестабилни, обясни Лагард.

По думите й европейските банки трябва да изтеглят капиталите си от Русия, за да ликвидират проблемите си след като обещаха да опростят част от гръцкия дълг, което може да причини критическа ситуация на борсите.

Шефът на МВФ се срещна с руския президент Дмитрий Медведев, за да обсъдят проблемите с дълга в Еврозоната.

Русия, която е с относително нисък бюджетен дефицит и публичен дълг, не е сериозно ударена от кризата с външния дълг за разлика от някой европейски страни, но се притеснява от нарастващите проблеми в Еврозоната.

Ние имаме възможност да разменим мнения за живота и проблемните страни в световната икономика след срещата на Г20", каза Медведев на Лагард при откриване на срещата.

Припомняме, че миналата седмица се проведе срещата на Г20 в Кан, Франция.

От Кремъл не пуснаха информация от срещата, но потвърдиха преди разговорите между Медведев и Лагард, че обсъжданията ще бъдат насочени към проблемите с дълга в Еврозоната и „поемането на стъпки за реформиране на световната финансова система".

След визитата на Лагард в Русия тя ще посети Китай и Япония. Русия, Китай и Япония проявяват желание да предоставят финансова помощ за Европа под контрола на МВФ.