Сирия не иска война с Турция, обяви външният министър на сирийската държава, след като Анкара обяви, че един от наблюдателните й постове в провинция Идлиб е бил атакуван от територия, контролирана от сирийската армия, информира "Ройтерс".

"Надяваме се, че нашите военни и турските военни няма да влязат в конфронтация. Това е нашата принципна позиция", обяви Уалид Муалем пред журналисти в Пекин след среща с китайския си колега Уан И.

Десетки загинали и ранени при въздушни удари над Сирия

Десетки загинали и ранени при въздушни удари над Сирия

При опити режимът да си върне територии в Хама

"Ние се бием с терористи, особено в Идлиб, което е сирийска територия, част от нашата страна", каза още той.

Доминиращата сила в Идлиб е "Тахрир ал шам", последното въплъщение на бившата "Фронтът ал Нусра", която беше част от "Ал Кайда" до 2016 г. Също има сили, подкрепяни от Турция.

"Въпросът е какво иска Турция да се направи в Сирия. Турция е окупирала част от сирийска земя, има военно присъствие в някои части на Сирия", коментира той.

Израел удари военна позиция в Южна Сирия

Израел удари военна позиция в Южна Сирия

Заглушават и сирийските военни радари

"Защитават ли "Фронтът ал Нусра"? Защитават ли определени терористични сили, включително "Ислямистко движение Източен Туркестан"?", попита сирийският дипломат, като има предвид екстремистка организация, която е обвинявана от Китай в атаки в Синдзян.

"Този въпрос трябва да зададен на Турция, какви са реалните им цели? Ние се бием с тези терористични групи и организации. Целият свят вярва, че тези хора, с които се бием, са терористи", каза още Муалем.

От април сирийската армия засили бомбардировките в Идлиб.

Боевете в Сирия могат да принудят 2 млн. бежанци да избягат към Турция

Боевете в Сирия могат да принудят 2 млн. бежанци да избягат към Турция

Въоръжените сили на Сирия и Русия засилиха въздушните удари по бунтовници в последния им бастион