Световните сили се събраха в Лондон на важна конференция за бъдещето на Сомалия с цел да прекратят продължаващите две десетилетия вълнения в страната, които са подклаждани от пирати и членове на терористичната групировка Ал-Кайда.

Британският министър Дейвид Камерън откри срещата на която участват лидерите на Сомалия и представители от около 50 страни и организации. Той призова за международна подкрепа.

"Проблемите в Сомалия не засягат само страната. Те въздействат върху всички нас", каза Камерън.

"Ако останалите от нас просто стоят и гледат ние ще платим цената за това. Така че е в интерес за всички от международната общност да се опитат да помогнат на жителите на Сомалия", допълни той.

По думите му светът трябва да помогне на Сомалия да подобри сигурността в страната, да се изпрати хуманитарна помощ на места, където е необходимо и да се помогне на страната да се изгради представително правителство.

На срещата участва и американският държавен секретар Хилъри Клинтън.

От Държавния департамент обявиха, че САЩ обмислят налагането на санкции на тези, които блокират политическия прогрес в Сомалия, включително официални лица от преходното правителство в страната.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също говори при откриването на конференцията.

Очаква се лидерите на Уганда, Етиопия и Кения, които имат огромен интерес от бъдещето на Сомалия, също да говорят по време на конференцията.

Сомалия няма ефективно правителство от 1991 година и в последните години редица бунтовнически групи държат голяма част от страната, съобщи „Франс прес".