Северна Корея, която заплаши този месец да проведе четвърти ядрен тест, може би е близо до поставяне на ядрена бойна глава на ракета, смятат експерти, предаде Ройтерс.

Никой извън вътрешния кръг в правителството на Северна Корея не знае колко е напреднала страната в създаването на такава ракета. Ядрен експерт в Южна Корея заяви, че сега има „изключителна технологична мотивация" да се проведе ядрен тест в Северна Корея с цел създаване на технология, която да помогне за създаване на ядрена глава.

Експерти обявиха, че Северна Корея може да използва ракетата „Родонг" със среден обсег на действие за изпробване на ядрена глава. Тя е с обсег на действие 1300 километра.

Вземайки под внимание годините на работа в Северна Корея, моята оценка е, че те могат да използват „Родонг", каза Марк Фицпатрик, директор на Международния институт за стратегически изследвания.

Няма съмнения, че Пакистан може да постави ядрена бойна глава на своя версия на „Родонг". Разумно е да смятаме, че Северна Корея може да направи същото. Колко надеждна би била бойната глава е друг въпрос", поясни той.

Южнокорейски правителствен източник, който наблюдава ядрената програма на Пхенян, заяви, че страната е близо до изграждане на ядрена бойна глава.

Вчера дипломатически източници заявиха пред Ройтерс, че Китай е използвал дипломатически канали, за да предупреди КНДР да не провежда ядрен тест.

През март Северна Корея изстреля две ракети „Родонг", които изминаха разстояние от 650 километра преди да паднат в морето на източното крайбрежие.

Дейвид Олбрайт от Института за науки и международна сигурност във Вашингтон смята, че Северна Корея е добре запозната с работата на Пакистан и Иран по създаване на ядрена бойна глава за техните ракети, които са модел за създадената от Пхенян „Родонг", поясни той.

Съветът за сигурност на ООН забрани на КНДР да провежда тестове на балистични ракети, също санкционира и ракетната програма на страната.