Предсрочни избори са неизбежни, защото в страната няма политическа стабилност. Това обяви в предаването „Годината” на Дарик лидерът на ДПС Лютви Местан.

По думите му със своите 36 народни представители неговата партия няма ресурс да предизвика предсрочни парламентарни избори. Животът на кабинета „Борисов 2” зависел от ефективността на управлението на този кабинет. „Дали ще продължава измамно да се крие зад паравана на стабилността като някаква самоцел или ще може да проведе политика на реформи. Понеже второто не е възможно, не е възможно да имаме и успешно управление на кабинета”, изтъкна Местан.

За избори 2 в 1 догодина загатна премиерът

За избори 2 в 1 догодина загатна премиерът

Борисов призова реформаторите да размислят

Той посочи, че това не е така, защото ДПС го иска, а като естествено развитие на политическия процес.

Лютви Местан не смята, че при такава формула на властта е възможно да се изкара пълен управленски мандат.

По думите му от гледна точка на обективния анализ предсрочните избори са неизбежни. Това не била политическата цел на ДПС, но било обективно и неизбежно следствие от порочната формула на властта и от неуспешното управление заради формулата на властта.

Според Лютви Местан не би представлявал голям прогностичен риск, ако кажем, че 2016-а, освен година на редовните президентски избори, се окаже година и на предсрочните парламентарни избори.

„Поради една основна причина - онова, което бих искал да бъде дума на 2016 година, но дума със собствен смисъл, а не мантра или заклинание, е думата развитие", коментира той.