Шарено, весело и малко рехаво - така може да се опише тазгодишният фест на различните „София прайд” 2014.
Традиционно гей парадът започна под зоркото око на множество служители на реда, след като около стотина души се събраха пред паметника на Съветската армия и започнаха шествието си из столичните улици.

Припомняме, че прайдът бе отложен с десетина дни заради деня на траур в памет на жертвите на водното бедствие във Варненско. Целта на шествието е да се призоват хората към толерантност и разбиране към тези, които имат различна сексуална ориентация.

„Атака” скочи да брани паметника на Левски от гей парада
Още...

Организаторите изразиха разочарованието си, че въпреки изпратените писма с искане за подкрепа от различи партии и институции, са получили такава само от „Зелените” и партия Българската левица.

Те не скриха огорчението си и от това, че за поредна година кметът на столицата Йорданка Фандъкова не е уважила тяхното събитие с лично присъствие. Подкрепа за събитието, обаче, очаквано дойде от съседните ни Турция и Гърция.

Единственото политическо лице, което се открояваше, бе Виктор Лилов - член на гражданския съвет на Реформаторски блок. Той отправи призив за толерантност и призова за подкрепа към тези политици, които споделят свободата хората да се обичат.

„Някои политици в парламента са неприкрити расисти, неприкрити популисти”, коментира той и призова гей общността на следващите избори да смени политическия си елит.

Послание към гей общността отправи и американският посланик у нас Марси Рийс.  „Честит прайд”, каза тя и изрази радостта си да бъде заедно с българската гей общност. Тя поздрави участниците за това, че отстояват правата си.
„Всеки индивид заслужава да бъде третиран равно”, каза тя и допълни, че дори в САЩ има какво още да се свърши в защита на хомосексуалистите.

„Благодаря ви за вашата гордост и смелост. Благодаря, че ме поканихте, да споделя това събитие с вас”, заяви на български език и британският посланик у нас Джонатън Алън. Той се похвали, че знамето на гей общността е закачено пред британското посолство в знак на солидарност към „София прайд", а Великобритания с гордост го подкрепя.

„България е нормална страна с гей общност, просто на обществото ви трябва време да го приеме”, изрази убеждението си той. Алън се похвали, че във Великобритания вече са разрешени еднополовите бракове, като дори изтъкна, че миналата година в посолството му е бракосъчетана гей двойка от Острова.

Събрали сме се не да се срамуваме, а да се гордеем, заяви Деси Солджъра, която бе една от многото участнички в гей феста. Според нея любовта е най-важното нещо, като подчерта, че  като цяло политиците игнорират гей общността и малцина са тези, които подкрепят „София прайд".

По-малко от два часа след началото си парадът на хората с нетрадиционна сексуална ориентация нарасна до 300-400 души и тръгна по улица „Гурко”.
Точният маршрут бе пазен в тайна от съображения за сигурност, а иначе шествието премина през Съдебната палата, Министерски съвет и Президентството, след което продължи по бул. „Цар Освободител" през парламента, за да се върне към началната си точка, а именно Паметника на Съветската армия, където множеството ще продължи забавлението с концерт.

Очаквано, прайдът не мина покрай паметника Левски, където ги очакваха симпатизантите на Атака.