Всички служители на МВР, изпратени допълнително в Елхово за опазване на границата, са командировани съобразно съответната наредба.
Това увери силовият министър Цветлин Йовчев в отговор на депутатско питане в рамките на редовния парламентарен контрол.

По закон дневните пари са в размер от 20 лева, а средствата за нощувка - не повече от 40 лева. Общо 105 служители са командировани със заповед от 30.09.2013 г. в регионалната дирекция в Елхово. В наредбата е разпоредено на полицаите да бъдат изплатени по 20 лева дневни и 20 лева нощни за общо 29 нощувки.

На служителите от Смолян, Бургас и Русе, преди оповестяването на наредбата, са били изплатени в аванс по 40 лева за нощувки за 29 нощи. За периода 2-30 октомври няма заповед за възстановяване на парите за командировка, обясни Йовчев. Именно затова при отчитане на сумите някои служители са представили фактури за 20 лева, други - за 40 лв.

Заради лимита от 20 лева за нощувки от наредбата  обаче 11 служители са възстановили парите, поясни министърът. Тези пари обаче са им върнати, допълни вицепремиерът.

Стана ясно, че за всички командировани в Елхово служители след дата на влизане в сила на заповедта, по организация нощувките се изплащат по служебен път от регионалната дирекция.