Имало е нерегламентирано източване на вода към Радомир от помпена станция на язовир "Студена". Това е установила извънредна проверка на Министерството на околната среда и водите във връзка с водната криза в Перник, предаде Нова телевизия.

Вече са сложени пломби на съоръженията, които са отклонявали вода към ТЕЦ Перник и "Стомана Перник". Предстои да бъдат сезирани разследващите органи.

Така засега не е ясно кой е отговорен за пренасочването на водата към Радомир. Министър Нено Димов е категоричен, че тази стъпка е разрешена само в случаи на авария с водоизточника на града. От ведомството не знаят през последните близо три години да е имало такава ситуация.

"Това, което предстои тази седмица, е да изискаме по обратен път каква енергия, какво електричество е ползвано от помпената станция и експертите казаха, че биха могли да направят анализ, по който обратен път да видим горе-долу каква вода е препомпвала тази станция", поясни екоминистърът.

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Нено Димов иска питейната вода да не се ползва за промишлени цели

Припомняме, заради недостига на вода, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

Освобождават областния управител на Перник заради кризата с водата

Освобождават областния управител на Перник заради кризата с водата

Борисов: Мисли се допълнително откъде може да има водоснабдяване

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци, както и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същия ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник
Обновена

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник

Проучват всички възможни източници на вода за яз. "Студена"

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева заяви, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза.

Заради водната криза местната власт поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

Очаква се от април 2020 г. перничани да са имат вода по-дълго време в денонощието