Планира се операцията с кораба Vera Su, но тя зависи от метеорологичните условия. Това заяви пред бТВ представителят на Морска администрация Румен Николов. Взети са мерки да се обезопаси корабът, сега е невъзможно качването на екипаж на кораба, тъй като това не е оправдано. Условията не позволяват разтоварване на кораба Vera Su

Засега няма опасност за кораба, а състоянието му не дава сериозни индикации за повреда, но в стихията не се знае какво ще се случи заради лошото време.

Има ли капитан на кораба?

Има ли капитан на кораба?

В момента българските власти нямат полезен ход, призна Венцислав Иванов

Кап. Валентин Енчев, директор на МА - Варна, добави, че корабособственикът не е обявил, че изоставя кораба си, разменена е кореспонденция вечерта. Дава се приоритет на корабособственика. Енчев не мисли, че ще има спор кой ще се качи на кораба, има добра кореспонденция и готовност. Може да се съдейства от българска страна, включително и с екипаж.

В момента има екипи на няколко институции около кораба и следят неговото състояние, както и представители на собственика - турска компания. Технически корабът има нужда от стабилизиране. Според Енчев всякакви коментари, че корабът може да бъде извлачен, са несериозни.

Турският собственик превръща ситуацията в театър, категоричен министър Алексиев

Турският собственик превръща ситуацията в театър, категоричен министър Алексиев

Все още не е започнал разпита на екипажа

Развитието:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с формулировката "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

През уикенда, 25 и 26 септември еколози и местни жители надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди стартирането на незабавна операция по спасяване на кораба.

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане на товара се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Ден по-късно, на 29 септември, Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" с мотив "сериозна неадекватност" по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.

На 2 октомври транспортният министър обяви, че товарният кораб Vera Su потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Беше предприето още едно укрепване.

По-рано през деня от временния щаб съобщиха, че източват още гориво и очакват граничен катер. Според Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) не е открито замърсяване около заседналия турски кораб Vera SU, а МОСВ започна ежедневен мониторинг от 7 точки около кораба.

Министър Христо Алексиев е разговарял с представител на собственика на кораба и заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, г-н Ерман Топчу. Българските власти обаче ще допуснат предложената спасителна компания да действа само ако има разписан детайлно и конкретно план.

На 6 октомври бе евакуиран по негово желание целият екипаж на Vera Su.