АЕЦ - вход Експерти от България и чужбина обсъждат на четиридневен семинар физическата защита на ядрения материал и ядрените съоръжения в АЕЦ "Козлодуй" на основата на DBT /оценка на заплахата/ в обстановка на нараснала опасност от международен тероризъм. Това съобщиха от информационния център на атомната централа.

Инициатор на съвещанието е немският регулаторен орган GRC. В него участват специалисти в областта на физическата защита на ядрения материал и ядрените съоръжения от Украйна, Русия, Казахстан, Армения, Словакия и Словения. От българска страна в работната среща ще се включат представители на АЕЦ "Козлодуй", Агенцията за ядрено регулиране, министерствата на вътрешните работи и на отбраната. Мисия на МААЕ /международната агенция за атомна енергия/ през февруари т.г. даде висока оценка на системата за физическа защита на българската атомна централа от външни посегателства, уточниха от информационния център.

Според оценката на експертите Националната служба за сигурност е повишила е една категория изискванията за охрана на ядрения материал. В зоната с особен режим са изградени три контролно-пропускателни пункта, 25 км. ограда и бариери.

Денонощно 21 видеокамери следят възловите места на централата и в реално време предават звук и изображения в контролно-пропускателните пунктове на АЕЦ, РДВР-Враца и Министерския съвет.