Часове след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, от Реформаторския блок нямат единна позиция за ситуацията.

"Не мога да кажа дали ГЕРБ са ни предали или не са ни предали. Тепърва ще имаме заседание на парламентарната група и на изпълнителните съвети, тогава ще направим цялостна оценка". Това каза пред bTV депутатът от РБ Димитър Делчев.

Във връзка с твърдението на Гроздан Караджов, че още около 15 депутати от реформаторите са готови да минат в опозиция, Делчев каза:"Това не е така, нямаме нито един сигнал, различен от сигнала на г-н Караджов и г-н Кънев, че някой друг ще излиза в опозиция. Да, днес, утре предстоят заседания, предстоят събирания и на тях ние трябва да вземе решения и ако ще излизаме, да излизаме като едно цяло, ако ще оставаме, да оставаме като едно цяло".

Той припомни позицията на Движение "България на гражданите” за единство в Реформаторския блок и решенията да се взимат единно.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов определи коалицията и правителството като стабилно дори в тази ситуация.

„По отношение на партньорите трябва да посочим че имаме три политически формации за партньори, не сме предавали никой, а сме се съобразявали с всички партньори и сме гледали да постигнем един равномерен и обективен баланс”, каза Кирилов.

Димитър Делчев коментира оставката на правосъдния министър като негов личен избор.

"Спомняте ли си преди три месеца, когато се събираха 180 подписа за т. нар. исторически компромис, как още тогава казахме, че това не е радикалната, дълбока съдебна реформа, това е оскъдната съдебна реформа. Всъщност тогава беше написано въвеждащото изречение на съдебната реформа, просто вчера му сложихме точка", каза Делчев.

"Поправките от вчера са също толкова оскъдни, колкото бяха в началото. Разликата е, че вчера добавихме няколко текста, които не присъстваха в първоначалния вариант – едни от които е отпадането на тайното гласуване във ВСС, който отваря пътя в закона за съдебната власт да влезе явното гласуване, което ще направи реална разлика във функционирането на ВСС", допълни той.

Юристът и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че министър Христо Иванов не е бил бламиран от ГЕРБ. "Решението на Христо си е негово лично решение.

„Според мен той постъпи прекалено честолюбиво и не съобрази обема на станалото спрямо това, към което той изразява известно несъгласие. Обемът на реформата е такъв, какъвто политическият консенсус успя да постигне. Той не е малък, не е оскъден”, каза Кирилов.

Като оскъдна и нецелесъобразна определи реформата депутатът от "БСП-Лява България" Чавдар Георгиев. Според него този исторически компромис е един исторически провал.

Тази оставка го увенчава вчера но аз все още считам, че има възможност тази реформа да се прекрати и призовавам колегите: "Дайте да кажем стоп, да върнем нещата в началото и тогава да правим нормална реформа".

"Връщането на неща, които са постигнати с толкова усилия след една година преговори е абсолютно немислимо", коментира депутатът от РБ Делчев.

„Реалната съдебна реформа ще бъде, когато се променят законите. Проблемът е, че тази първа стъпка, както ние обичаме да я наричаме, макар и малка, имам предвид това, което вчера се случи – конституционните промени, стана една година след като гласувахме стратегията, но не е проблем от гледна точка на това, че тепърва предстоят големите промени и всъщност моторът на тези промени трябва да бъде Министерство на правосъдието”, допълни човекът на ДБГ.

Депутатът от БСП обяви като недостойно минаването в опозиция на лидера на РБ. "Това, което правят Радан Кънев и Христо Иванов аз не го приемам за достойно, защото те започнаха тази реформа и много добре знаеха, че ще стигнат до тук и сега изведнъж да показват, че те са били борците за правилната съдебна реформа е глупаво. Те доведоха нещата до тук, те забъркаха тази каша и трябва да си я изсърбат докрай” каза депутатът от БСП Чавдар Георгиев.

По въпроса за обществената поръчка за скъпи джипове за горските стопанства Димитър Делчев коментира: „Трябва да се направи проверка на обществената поръчка за джиповете на горските стопанства, дали е целесъобразна, дали е най-ефективната възможна, дали е проведена по правилата. Очевидно е че има някакво разминаване между това от какво имат нужда от горското стопанство и това какви джипове карат”.

Благосклонен по темата бе и депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Сигурен съм, че ще се упражни контрол, особено с оглед на обществения интерес, допълни Кирилов.