Софийският районен съд отмени гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров по обвинението, че е подбуждал към нарушаване на карантинните мерки по време на Великденските празници, съобщи БНР.

По повод това, съдия Николай Урумов отбелязва, че преди и по време на тазгодишните Великденските празници посещенията на църковните храмове не са били забранени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов.

Според него, постановлението на прокуратурата, с което му е наложена глобата е незаконосъобразна.

Прокуратурата ще си доведе Волен Сидеров

Прокуратурата ще си доведе Волен Сидеров

Лидерът на "Атака" направи панаир и в сграда на СДВР

Съдът изрично отбелязва, че правото на свободно изразяване не може да бъде ограничавано дори и в условията на извънредно положение, коментира Урумов.

Съдът не вижда проблем и в невъзможността на служители на МВР да призоват Волен Сидеров в СДВР. Така съдия Урумов намира, че не са налице данни за извършено престъпление от лидера на "Атака" и затова няма как да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.

Припомняме, че на 15 април Софийската градска прокуратура го обяви за общодържавно издирване. Причината е, че след редовно призоваване в качеството му на обвиняем, лидерът на "Атака" не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения. Било е постановено принудителното му довеждане, но Сидеров не е бил открит на известните по делото адреси.

Преди това стана ясно, че Сидеров се разследва заради призив за масово излизане на Великден.

Още две обвинения срещу Волен Сидеров и общо 100 000 лв. гаранция

Още две обвинения срещу Волен Сидеров и общо 100 000 лв. гаранция

Общинският съветник се сдоби за няколко дни с три обвинения и беше обявен за издирване

Това не е първият сблъсък на Сидеров с органите на реда и съда.

Последният случай е от 27 октомври. Навръх изборния ден Сидеров опита да щурмува Арена "Армеец" с мотива, че има право да влезе вътре като кандидат кмет за София. Тогава обаче той беше спрян от служителите на МВР.

На 2 октомври пък стана ясно, че ЦИК е установила нарушение в предаването "Референдум" и е съставила акт на лидера на "Атака".

През 2015 г. Сидеров се забърка и в среднощен скандал насред София, след като заедно с депутата Десислав Чуколов опита да извърши "граждански обиск" на магазин за алкохол и цигари. Заради инцидента тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на двамата народни представители. В отговор Сидеров "нахлу" във ВСС и поиска имунитета на главния прокурор.

И преди това Сидеров е предизвиквал вниманието с "ексцентрични прояви", за които е имал среща с правосъдието, включително за нахлуването по време на честванията в град Батак през 2011 г., демонстрацията пред НАТФИЗ през 2015 г. По случаите той и негови съпартийци сключиха споразумение с прокуратурата.