БизантиЛибийският адвокат на българските медици Осман Бизанти е участвал в насилието, упражнявано върху тях при разпитите, каза пред Радио НЕТ съпругът на Валя Червеняшка Емил Узунов.
Осман Бизанти ги е удрял с юмруци, заяви Узунов.
Самият Бизанти в интервю (пълният текст на интервюто) за радио Нет многократно отрече това да е вярно.
Според Узунов Бизанти е удрял медиците с юмруци. Това Узунов научил през 1999г. от полк. Джума Мишери, който сега също се разследва за насилието върху българите и палестинеца Ашраф. Според Узунов адвокат Владимир Шейтанов знаел за това и навремето бил информирал тогавашния президент Петър Стоянов - вж. отговора на Нери Терзиева.

Предишният български адвокат на медиците Владимир Шейтанов потвърди, че в разговор със съпругата си Узунов бил научил за действията на Бизанти и участието му в побоите. Но според мен нямаше допълнителни доказателства за това и така Бизанти остана адвокат, каза Шейтанов.
Посланикът ни в Триполи и хора от междуведомствената комисия по случая “Либия” потулили случая, твърди Шейтанов.

Любомир Тодорв, говорител на МВнР: ••Адвокатът на задържаните в Либия български медици Осман Бизанти полага много усилия за ускоряване на делото, което се води срещу тях.
В България всеки е свободен да говори каквото си иска, но в същото време това не означава, че Емил Узунов е освободен от всякаква отговорност за евентуалните последствия от думите и действията си.
До този момент няма никакви основания за напрежение между Осман Бизанти и медиците.••