Полицията задържа 47-годишен мъж, играел ролята на муле, във връзка с извършени ало-измами в Стара Загора. Това стана ясно на съвместен брифинг на Районна прокуратура- Стара Загора и Областната дирекция на МВР.

В рамките на три телефонни измами в периода 19-31 март, И.Г. измъкнал от потърпевшите повече от 30 000 лева. Установено е, че се е действало по схемите - помощ за близък и оказване на съдействие за залавяне на телефонни измамници.

Първият случай е от 19 март, когато неизвестно лице се обадило на 83-годишна жена, твърдейки, че е неин близък и поискал пари за да получи тя документи. Тя предава сумата на И.Г. пред входа на жилищния блок, в който живее. По-късно при ново позвъняване по телефона й съобщили, че е станала жертва на ало-измамници, но за да бъдат заловени е нужно да предаде друга сума, която хвърлила през балкона. Общата щета е в размер на 10 740 лв.

Вторият случай се развива по същия начин. Пострадалите са мъж на 79 години и жена на 76 години. Те предали общата сума от 6200 лева.

Третата измама е от 31 март, когато измамниците се обаждат на на 73-годишна жена и заплашват с убийство нея и семейството й. След което й се обаждат други и й казват, че това са били ало-измамници и ще бъдат заловени, но за целта са нужни 15 400 лева. Тя ги хвърля през терасата на жилището си с убеждението, че след приключване на акцията, парите ще й бъдат върнати.

47-годишният мъж е бил нает да извършва куриерската дейност, като на 1 април малко след полунощ е установен и последвало претърсване на дома му. Той е хванат, докато брои парите, взети от последната жертва на измамата. Намерени са над 17 хил. лв., които ще бъдат възстановени на потърпевшите.

И.Г. е криминално проявен и срещу него са повдигнати две обвинения. Задържан е за 72 часа, като днес е внесен иск в съда за неговия постоянен арест. Работата по случая продължава активно.

Баба от Шумен даде 5000 лева на мним лекар, за да оперира дъщеря й

Баба от Шумен даде 5000 лева на мним лекар, за да оперира дъщеря й

Тя била заблудена от измамника, че детето й е пострадало при взрив на бойлер