Депутатът от БСП Елена Йончева не е обжалвала отказа на Специализираната прокуратура да повдигне обвинения срещу министъра на културата Боил Банов във връзка с твърденията, че Банов е опростил поне 700 000 лв. неустойка на фирмата строител на втори и трети етап от "Ларгото".

Това стана ясно от съобщение до медиите от пресцентъра на прокуратурата.

Жалби са подадени от Григор Здравков, като представител на НПО "Българска легия Антимафия" и БСП, представлявана от Корнелия Нинова.

Към тази жалба е приложен и запечатан плик с мобилен телефон и разпечатка от него. До този момент обаче в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения, включително и Елена Йончева, не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон.

В обясненията си Йончева твърди, че на 11 април намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание диск с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на Специализираната прокуратура.

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Когато предостави оригиналния запис, ще се реши дали продължава разследването срещу Банов

От държавното обвинение припомнят, че на 22 април на брифинг в Централата на БСП, Елена Йончева е заявила, че ще предостави на прокуратурата оригиналния запис от разговора с участието на Боил Банов, като показала и мобилен телефон, с твърдение, че с него е направен този запис, както и разпечатка от него.

По думите на Йончева "този път спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от разследване на случая".

На 30 април Апелативната специализирана прокуратура е изискала преписката от Специализираната прокуратура, за да осъществи инстанционен контрол върху постановения прокурорски акт от 11 април по повод подадените жалби от Григор Здравков и БСП.

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване

Припомняме, че на 12 април стана ясно, че спецпрокуратурата отказва повдигне обвинения министъра на културата Боил Банов.  В заключението на прокурора се пише, че липсват достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер.

Не са установени и каквито и да е нарушения на служебни задължения от длъжностни лица - министър, зам.-министър и други лица, които са изпълнявали функцията на възложител.

На същия ден в централата на БСП Йончева заяви, че "Апартамент гейт" ще бъде заметен като скандал "Ало, Банов съм". Тогава тя подчерта, че ще обжалват решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

На 30 януари депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева.

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столична община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата.

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов

Още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ
Обновена

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ

"Ало, Ваньо" се развил в "Ало, Банов съм" - модела на работа на "Борисов" 3