Десислава Иванчева остава в ареста, след като съдът не уважи молбата за промяна на мярката за неотклонение. Основен аргумент на съда е опасността Иванчева да извърши друго престъпление.

Чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, данните за здравния статус и хуманитарните доводи не надделяват над опасността от извършване на престъплението.

Във връзка с това прокурор Тихомир Стоев обясни пред журналисти, че има данни, че Иванчева се е опитвала да прехвърли отговорността за забавените преписки на заместник-кметовете и така да се противодейства на тезата на прокуратурата.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Адвокат Марковски коментира след съдебното заседание, че следващата седмица предстои защитата да се запознае в пълнота с материалите по делото, като и тогава ще зададе редица доказателствени въпроси към прокуратурата. Ходът на делото ще зависи от отговора на прокуратурата.

На този етап не може да се навлиза в съществени подробности, заяви Марковски и повтори тезата на защитата, че доказателствата на прокуратурата говорят за една изключително голяма манипулация, в която Иванчева е вкарана и подведена.

По думите му паричните отношения са само между Дюлгеров и Ваклин, а самата Иванчева не е искала никакви пари от Ваклин.

Според Марковски само се създава впечатление, че по това дело е работено много. Въпреки това по думите му, Иванчева е проявила неистови усилия да въведе ред в хаоса, в който общината е работила години наред

Иванчева оценява: Два болни мозъка си говорят

Иванчева оценява: Два болни мозъка си говорят

Ръцете й не светели, отсече бившия кмет на "Младост"

Припомняме, на 27 юни Състав на Специализирания наказателен съд остави в ареста Иванчева. Аргументите на защитата бяха здравословните проблеми на задържаната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и наличието на микроаденом. 

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Самата Десислава Иванчева заяви, че случващото се е репресия.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

От прокуратурата тълкуват, че факта, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в "Младост". Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Според кметицата на "Младост" обаче е на мнение, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели "политическото ѝ унищожение".

Тогава Иванчева заяви, че случващото се е репресия. По думите ѝ няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. "Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция", отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на заседанието Иванчева използва присъствието на медиите и отсече: "Няма такава държава, няма такова правосъдие... Абсолютно е нагласено, както каза Марковски - Ако има правосъдие, ние сме китайци".

Кметицата също така поиска на нейно място в община "Младост" да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата "Зелен Младост".

Междувременно обаче стана ясно, че след двучасов дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".