Неизвестен нападател е строшил прозорците на партийния клуб на ВМРО в Банско. Вандалският акт е извършен тази нощ, съобщават от партията. Офисът се намира на ул. „Радон Тодев" № 8. В него се помещава и предизборният щаб на кандидатите за местната власт на коалиция „Заедно за Община Банско", начело с бившия кмет Александър Краваров, който е основен претендент за градоначалник.

Сигналът за извършена политическа вандалщина е постъпил в полицията тази сутрин, след което са се отзовали служителите на реда.

От ВМРО и коалиция „Заедно за община Банско" заявяват, че камъните срещу техния клуб са камъни срещу реда, човещината и най-вече срещу българското знаме, което се вее над клуба. Потърпевшите смятат, че инициаторите на този грозен акт трябва да се търсят преди всичко в криминалните и политически среди в района.

От коалиция „Заедно за Община Банско" изразяват увереност, че полицейското разследване ще стигне бързо до крайния извършител до дни.

Коментар от полицията бе отказан. По случая е образувано досъдебно производство.

От ВМРО припомнят, че още миналата седмица лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов е връчи на главния прокурор, на шефа на ДАНС и на министъра на вътрешните работи папка със сигнали за купуване на гласове. В нея били описани факти за купувачите на гласове и хората, които брутално и силово се опитват да влияят на изборния процес. Сред документите имало и конкретен сигнал за безобразията, вършени в община Банско.

След вандалския акт срещу клуба на партията в Банско Каракачанов призова прокуратурата, ДАНС и най-вече МВР шефа да отворят въпросната папка и да се заемат със задълженията си.

Партията сезира и Европейската комисия за това, че има сериозни основания да се смята, че на предстоящите местни избори в България вотът може да бъде опорочен чрез манипулации и незаконни практики. Това става чрез евродепутата си Ангел Джамбазки. ВМРО настоява изборният процес на 25 октомври да се следи и от международни наблюдатели.