Конституционният съд реши, че са противоконституционни промените, с които се създава фигура на прокурор, разследващ главния прокурор, за противоконституционни.

Решението е прието с единадесет гласа. Съдия Филип Димитров остана на особено мнение.

ВАС: Фигурата на прокурор, разследващ главния, е противоконституционна

ВАС: Фигурата на прокурор, разследващ главния, е противоконституционна

То е образувано по искане на президента на Република България

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива бе мотивирана с това да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Преди законодателното решение тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов представи пред експерти от Венецианската комисия законопроекта, но началото на януари 2021 г. Венецианската комисия определи идеята като "странна".

Прокуратурата също не приема да има отделен прокурор, разследващ главния. През февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия.

След като депутатите от 44-ото народно събрание приеха промените в НПК, Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев. Той който поиска да бъдат обявени за противоречащи на основния ни закон законодателните текстове, с които се създава този пост.

ВСС прие правилата за избор на прокурор, разследващ главния

ВСС прие правилата за избор на прокурор, разследващ главния

Това е леко изнасилване на понятието за правосъдие, според Величков