Полицията се справи изключително добре с изборите, които протекоха в една много спокойна атмосфера. Сигналите и случаите, по които трябваше да реагира, бяха изключително малко - само 5. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в Националната академия на полицията.

Тя похвали работата на полицаите и им даде много добра оценка. Организацията на самия процес, включително извозването на попълнените бюлетини, е преминала много добре.

"Напоследък сигурно ви прави впечатление, че при масови събития и прояви полицията се справя много добре", коментира Румяна Бъчварова.

По думите й процедурата за балотажа ще бъде същата.

Относно сигналите - два били в Кулата, а други - в райони, в които някой се опитвал да купува гласове. "Не е масова практика", заяви Бъчварова.

Тя коментира, че много малка част от сигналите за нарушения на изборния процес са касаели работата на полицията. По думите й обяснението за това е добрата превантивна работа месец преди самите избори.

Бъчварова присъства на тържествена церемония по случай професионалния празник на полицията. Официалната церемония започна с поднасяне на цветя и венци в памет на загиналите по време на служебния си дълг полицаи.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова благодари на полицаите за професионализма им и ги похвали с добрата им работа през последните месеци.

В словото си Бъчварова изтъкна, че отбелязваме професионалния празник на полицията от 1924 година. "Този факт е от изключителна важност, защото институциите, които имат такава дълга история и такива добри традиции са основата на нашето общество и основата на българската държавност", подчерта МВР шефът.

Тя посочи, че през годините българската полиция се е изправяла пред множество предизвикателства. "През последните месеци и години вие работите изключително добре и всеки непредубеден човек го разбира и го вижда. Поздравявам ви за това и ви благодаря", каза още министър Румяна Бъчварова.

В словото си директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски отбеляза, че в последните години се нараснали очакванията на обществото към полицията. Той изрази увереност, че полицията ще продължи да се справя ежедневно с предизвикателствата и да отговаря на очакванията на хората.

"Оценявам обстоятелството, че сте готови да изпълнявате своите служебни задължения всеотдайно, дори и в случаите, когато не срещате достатъчно разбиране и подкрепа", посочи още главен комисар Терзийски.