Категорично Полфрийман може да напусне България от момента, в който Върховния касационен съд отмени определението на Апелативния съд.

Това заяви пред БНТ адвокат Марин Марковски във връзка със случая Полфрийман и излизането му от дома в Бусманци.

Според него присъдата на Джок Полфрийман е тежка, но не е несправедлива. По думите му в неговата държава той би могъл да получи доживотна присъда за престъплението, което е извършил.

Считам, че това освобождаване не е разумно, отбеляза Марковски. Той е на мнение, че е загубен баланса между правото и справедливостта.

Съдебната грешка за разликата от докторската винаги остава и се вижда, подчерта юристът.

Марковски допълни, че въпреки, че има несправедливи присъди и решения, правосъдието ни е добро.

Има дефекти в правосъдието и съдиите трябва да запазят своето достойнство, категоричен е той.

Полфрийман излиза от Бусманци, но без паспорт

Полфрийман излиза от Бусманци, но без паспорт

Дирекция "Миграция" чака съдебно решение, на който и да е съд

Припомняме, че вчера Джок Полфрийман напусна Дома за временно настояване на чужденци в Бусманци Той ще трябва да се подписва всяка седмица в районно управление в София. 

Паспортът му ще бъде върнат, когато има влязло в сила съдебно решение. 

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г.

Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност. А в последствие стана ясно, че през годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната.

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

Лозан Панов призова Младен Маринов да освободи австралиеца

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

През миналата седмица съдиите, постановили решението за предсрочно условно освобождаване от Апеллативния съд, посочиха, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение. В позицията си от вчера председателят на ВКС Лозан Панов, който призова за бързо разглеждане на елементарния от юридическа гледна точка казус, също заяви, че определението на САС подлежи на незабавно изпълнение и посочи като отговорен за неизпълнението му вътрешния министър Младен Маринов.

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Главният прокурор уверил, че националността няма никакво значение