В днешния ден за размисъл и на утрешните избори общо 3261 служители на МВР ще са командировани из страната за опазване на реда.

Охраната на общо 11 844 изборни секции у нас е поверена в ръцете на 13 115 полицаи.

„Поради изключителната ангажираност на служителите, е ограничено и прекратено ползването на отпуските, но на всички се осигурява възможност за гласуване", увери силовият министър Румяна Бъчварова на брифинг в министерството.

По отношение на изборните книжа вицепремиерът се зарече, че всичките са транспортирани до съответните областни избирателни комисии под погледа на полицейските сили и под охрана.

МВР проверява внимателно всички получени сигнали за купуване на гласове. Това увери още Румяна Бъчварова в деня за размисъл, броени часове преди утрешните местни избори.

От вътрешното министерство заявиха, че след всяка получена от тях информация за купуване на гласове се вземат мерки и действия след писмени указания от съответната районна прокуратура. „Стриктно се спазват правилата за предоставяне на информация по разследванията", изтъкна вицепремиерът Бъчварова.

МВР шефът се върна няколко месеца назад и напомни, че още през август в силовото министерство е утвърден план с конкретни дейности, срокове и отговорници по организацията за осигуряване на безопасност по време на изборите.

„От началото на август към МВР се организират и провеждат срещи с представители на водещи електронни медии, неправителствени организации, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и съвместно с аналитичната дирекция на МВР се изготвят анализи на практиките за купуване на гласове и се обменя информация за конкретни случаи", се похвали вицепремиерът Бъчварова.

Тя обяви още, че има създадено национално междуведомствено звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, както и областни такива звена със задачата да се борят с купуването на гласове и като цяло с нарушения в изборния ден.