Органите трябва да се намесят активно в борбата с обирите на инкасо автомобили. Това заяви пред БНТ експертът по сигурност и бивш директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров.

Припомняме, в събота в Благоевград трима души извършиха грабеж на инкасо автомобил. Един от охранителите пострада тежко, като именно това е разликата в сравнение с подобни случаи от предходни години.

Гайдаров е на мнение, че общото между всички тези случаи е, че винаги остават неразкрити и касаят големи откраднати суми.

Той подчерта, че това е тежка престъпност.

Експертът посочи, че обществото трябва да получи отговор, защото това засяга всички. Всеки един от нас иска да живее в държава, която да носи отговорност за собствените си граждани, категоричен бе експертът по сигурност.

Въоръжен грабеж в Благоевград

Въоръжен грабеж в Благоевград

При стрелба е ранен един от охранителите на банката

Според него въпросът в случая е защо не се разкриват такива събития, които се натрупват в годините.

"В крайна сметка те се осъществяват по един и същи начин. Тези хора са намерили успешния механизъм, в който да не бъдат хванати и наказани", отбеляза той.

По думи на Гайдаров с криминалния контингент трябва да се работи изпреварващо.

"Винаги се предприемат действия, след като случи нещо подобно. Къде е профилактиката, превенцията, базите с данни за престъпници? Трябва да има проникване в средите на хората, които участват в обирите", настоя той.

Отмъкнаха инкасо автомобил с поне 300 000 лв. във Враца

Отмъкнаха инкасо автомобил с поне 300 000 лв. във Враца

Полицията е уведомена поне половин час по-късно

В същото време Радослав Христов, главен секретар на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана заяви по bTV, че причините за въоръжените обири на инкасо автомобили са в увеличаващия се престъпен контингент. Той уточни, че един инкасо автомобил се охранява най-малко от двама души. "Шофьорът не трябва да напуска автомобила, който трябва да е с работещ двигател", заяви Христов.

Експртът припомни, че предстоят законодателни промени, в които е заложени при транспортиране на суми над 5 млн. лева, инкасо автомобил да бъде съпровождан от още един автомобил на охранителната фирма. Според него една от причините да се стига до кражби е, че в България инкасо касетите, в които се съхраняват парите, не са снабдени с устройства за омастиляване на парите при насилственото отваряне. От асоциацията са предложили това да бъде въведено и у нас като превантивна мярка.