Сигнализираха Районна прокуратура - Свищов за подписи на починали граждани в документите на независимия кандидат за кмет Никола Терзиев. Сигналът е подаден от Кристиян Кирилов - председател на общинския съвет от ГЕРБ в Свищов.

В списъка с подкрепящи кандидатурата на Терзиев, има подписани починали хора. Един от вписаните покойници е жена, която години е живяла в Гърция. Тя е починала там, без изобщо да се е прибирала в България. 

36 288 влизат в изборната битка за местна власт

36 288 влизат в изборната битка за местна власт

В 397 кметства има само по един кандидат за предстоящите местни избори

Описаните в сигнала нарушения са за подправяне на данни в списъците с избиратели, които подкрепят независимия кандидат. Манипулираните списъци са били предоставени на ОИК от инициативния комитет, който организира издигане на кандидатурата на Никола Терзиев.

Според изборните правила, право да посочват и регистрират независим кандидат за кмет в градовете с до 50 000 жители, какъвто е Свищов, имат най-малко 500 избиратели от общината.

По закон се изисква проверка на подписите от ГРАО. Проверката е установила, че от представените в списъка общо 737 избиратели, коректни са само 491. Поради недостигът на 9 гласа е депозиран нов списък с 19 лица, за които няма данни как са събирани и дали са действителни.

Според восителя на сигнала има подправяни подписи на хора, които са в списъка с избиратели, подкрепящи регистрацията в ОИК. Жител на село Ореш, който фигурира в подписката, твърди, че не се е подписвал.

Според вносителя на сигнала, очевидно са налице множество злоупотреби с данните на хора.

"Като общински ръководител на ПП ГЕРБ - Свищов съм загрижен за законосъобразното провеждане на местните избори в нашата община, като именно тези фалшификации в изборните списъци сриват доверието на съгражданите ни в изборния процес", пише в сигнала. В него д-р Кирилов моли компетентните органи да извършат подробна проверка по случая, за да не се допусне провеждането на незаконосъобразни избори.